facebook

Шмигаль розповів, як збільшаться ціни на пальне в липні

Ціни на пальне в Україні після повернення довоєнного оподаткування в липні збільшаться в середньому на 5 грн за літр.

Як повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль в ефірі телемарафону, мережі АЗС почнуть платити в бюджет більші податків, а отже українська армія отримає фінансову підтримку, передає УНІАН.

«Учора Міністерство економіки збирало всі мережі, ми очікуємо, що в липні підвищення становитиме орієнтовно в середньому до 5 грн. Це не критичне підвищення, але надзвичайно важливе надходження до бюджету, яке справді допоможе нам вкотре підтримувати Збройні сили України в боротьбі з російським агресором», – сказав Шмигаль.

За його словами, дефіциту пального не прогнозується ні в Європі, ні в Україні.

Проте деякі мережі АЗС вже на початку місяця підвищили вартість горючого на 3-5 грн за літр.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

З 1 липня 2023 року в Україні повернули податок на додану вартість (ПДВ) на пальне обсягом 20%, який з березня 2022 року сплачувався на рівні 7%. Окрім цього, почали діяти довоєнні ставки акцизів, зокрема на бензин – 213,5 євро/1000 літрів, на ДП – 139,5 євро/1000 літрів, на автогаз – 52 євро/1000 літрів.

Вартість пального почала поступово зростати ще наприкінці червня. 30 липня, напередодні повернення довоєнного оподаткування, деякі мережі автозаправних станцій підвищили ціни на пальне на 0,2-3,2 грн/л. Щодня розцінки потроху зростали. 3 липня мережі АЗС України знову підвищили ціни на пальне на від 1 до 5 грн за літр. 5 липня, вартість бензину марки А-95 в деяких мережах зросла ще на 2 грн/л.

За оцінками експертів, податкова складова у вартості бензину збільшилась на 11 грн/л: приблизно 3,5 грн це акциз, решта – ПДВ, дизпального – приблизно на 7,5 грн/л, з яких акциз 1,3 грн/л. На скраплений газ, для якого акциз залишився без змін, відіграє тільки підвищення ПДВ – до 3 грн/л.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...