facebook

Мольфар Макс Гордєєв розповів, як можна гадати на Івана Купала вдома

Дізнайтеся, як гадати на нареченого на Івана Купала і що ще потрібно зробити 7 липня.

Івана Купала – язичницьке свято, історія якого йде з дохристиянської Русі і втрачається в глибині століть. У 2023 році, як і щороку, свято відзначають в ніч з 6 на 7 липня. Це, мабуть, єдине збережене досі язичницьке свято, на яке майже не вплинуло християнство.

УНІАН розповість, чим унікальне свято Івана Купала і що можна робити в цей день.

Коли Івана Купала – історія дати
Спочатку, коли наші предки молилися багатьом богам, свято Івана Купала відзначали у день літнього сонцестояння, тобто 21 червня. Цей найдовший в році день вважався магічним, а ніч напередодні обіцяла чудеса і чари. Святкування відбувалося на славу божества родючості на ім’я Купало.

З приходом християнства язичницькі боги поступово були забуті, змінилися і багато свят, їх сутність і дата, коли Івана Купала відзначають. У церковному календарі день Івана Купали збігається з Різдвом Іоанна Хрестителя (Предтечі), за старим стилем його відзначали 24 червня, а в сучасному календарі Івана Купала відзначають 7 липня, що взагалі не має ніякого зв’язку з літнім сонцеворотом.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Традиції і ворожіння на Івана Купала
Ніч на Івана Купала вважається магічною. Тільки в купальську ніч молоді дозволялося гратися, загравати один з одним, цілуватися і обніматися. Але після Івана Купала хлопець повинен був одружитися на дівчині, з якою він загравав. Згідно з легендою, цієї ночі грали весілля Купала і Марени – це символізувало союз чоловічого і жіночого початків, двох стихій (Купало – втілення вогню, Марена – води).

Традиційно свято Івана Купала святкували біля річки. Підготовка до урочистостей починалася ще на світанку. Хлопці скошували траву на галявині, де передбачалися всі дійства, готували дрова для величезного нічного багаття, приносили солому, яку потрібно було обов’язково вкрасти (з неї робили опудало Купала). Дівчата плели вінки з квітучих цілющих трав – в тому числі і з полину, яка, за повір’ям, відганяє нечисть. Кілька вінків вони плели собі, причому один був особливим, магічним: створюючи його, дівчина мріяла про хлопця, який їй подобається, і загадувала бажання вийти за нього заміж. Під час свята вона прагнула надіти його на обранця, а ввечері спускала на воду.

– розповів мольфар Макс Гордєєв ексклюзивно для УНІАН.

Також відомо, що ввечері дівчатам тільки на Івана Купала дозволялося знімати спідниці і плахти і залишатися в нижній сорочці. У цей день було дуже важливо обливатися водою: з рота, з жмені, з кухлика (якщо хто запасся їм). Це означало, що учасник свята очищений не тільки вогнем, а й водою – символом сили, енергії, здоров’я. Ще це символізувало виклик дощу, щоб не було посухи. Зрозуміло, що облиті водою дівчата в мокрих сорочках ставали ще більш привабливими.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...