facebook

IT-студії на уроках інформатики: як зміниться шкільна інформатика з 1 вересня?

Минулого року Мінцифри спільно з МОН в межах програми EU4DigitalUA, що фінансується ЄС, запустили пілотний проєкт «Оновлена інформатика — IT-студії».

За цією системою протягом 2022-2023 року навчалися та навчали понад 3000 учнів та 70 учителів із 50 шкіл України. Нещодавно Михайло Федоров повідомив про успішне завершення пілотного проєкту. Тож із 1 вересня українські школи навчатимуться з використання оновлених освітніх ресурсів з інформатики. Чим відрізнятимуться ці освітні ресурси від наявних? Як їх оцінили вчителі? Які нові навички отримають учні? Про це розповіла в інтерв’ю аналітикиня проєкту Оксана Пасічник.

ІТ-студії пропонують освітні ресурси, за допомогою яких учителі та учні зможуть опановувати навчальну програму, яку вони виберуть. Тобто це підтримка для викладання інформатики у школах. Ці студії не визначають ні кількості годин, ні в яких класах вони вивчаються. Це роблять учителі самостійно на рівні закладу освіти.

Створені ІТ-студії відповідають державним освітнім стандартам та концептуальним засадам реформи НУШ. І всі результати навчання, що передбачені стандартом, охоплені в наших ресурсах.

Зараз є великий спектр модельних навчальних програм для різних класів. У зв’язку з цим викликом було важливо запровадити не матеріали під конкретну програму, а достатньо універсальну пропозицію. Щоб учителі, незалежно від того, за якою програмою вони працюють, могли нею скористатися.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Для цього ми виокремили 5 змістових ліній, за якими структуровали ресурси. Це певні аналоги розділів навчальної програми.

Цифрова грамотність;
Медіатворчість;
Обчислювальне мислення та програмування;
Аналіз даних та моделювання;
Цифрове громадянство;
За цими напрямками ми запропонували ресурси від початкової школи до 11 класу. Таким чином по кожній змістовій лінії учні в кожному класі вивчають щось нове, більш складне та цікаве.

Наприклад, цифрова грамотність. На рівні початкової школи це опанування пристроїв, що доступні дитині в її повсякденному оточенні та у школі. В середніх класах це розуміння того, як ці пристрої працюють і взаємодіють, із чого складаються. Учні дізнаються, яким чином вибрати пристрій для власних потреб, як підібрати начинку комп’ютера для певного завдання. У старшій школі — це розуміння того, що пристрої динамічно змінюються. І той пристрій, що ми вивчили сьогодні, може бути неактуальним через 5-10 років.

Тому основною навичкою стає не просто опанування поточного пристрою, а відкритість до того, щоб вивчати щось нове. Так змістова лінія цифрової грамотності природним чином розвивається від простих і прикладних навичок до більш системного розуміння того, як працюють цифрові технології, як вони змінюються і куди рухаються.

Актуальні теми
В IT-студіях ми пропонуємо включення сучасних тем. Наприклад, штучний інтелект. Це буде вивчення не на простому рівні користувача, а глибше. На уроках діти дізнаватимуться про штучний інтелект і про те, як він працює. Тобто буде формуватись розуміння, на основі яких технологій працює ШІ, що ми можемо зробити, щоб ці технології працювали ще краще та приносили для нас, як для користувачів, більшу користь.

Також буде вивчення програмування у всіх класах. Воно передбачене в межах змістової лінії «Обчислювальне мислення та програмування».

Діти почнуть вивчати програмування з інтерактивної роботи з сайтом Code.Org. Це міжнародний сайт. Зараз ми його локалізуємо українською в межах одного з напрямків нашого проєкту. Старші учні вже будуть створювати ігри та власні сайти.

Тобто на уроках діти отримуватимуть навички, які можна безпосередньо застосовувати, якщо є таке бажання.

Чи буде оновлена інформатика схожа на курс ІТ?
Для роботи над цими ресурсами ми залучали ІТ-кластери, які аналізували змістову частину нашої пропозиції. Вони стежили, щоб там не було застарілого матеріалу, неактуального чи помилкового. Також ІТ-кластери активно долучилися до зйомки відео з експертами, котрі коментують, яким чином різні технології застосовуються в їхній роботі та як створюються ці технології.

Тобто частина, що стосується практики, безпосередньо ІТ-професій, вона присутня. Але викладати це будуть вчителі. Адже це ресурси, що будуть підтримувати роботу в класі. Як очну, так і дистанційну.

В оновленій інформатиці ми не відмовляємося від тих завдань та навичок, що діти опановували раніше. А додаємо до них практичного змісту та контенту усвідомлення того, навіщо ми це робимо.

Діти не перестануть працювати зі створенням тек і таблиць. За оцінками ІТ-фахівців саме таблиці необхідно вчити, адже вони є однією з ключових навичок. Але важливо показати застосовність тих навичок, що набуваються: не просто вивчення роботи з таблицями, а вирішення проблемних ситуацій за їхньою допомогою.

 

Тому що є різні запити від батьків, учнів, учителів, вишів та ІТ-індустрії. Наше завдання — продемонструвати, навіщо ми це вивчаємо. Адже навіть просте завдання зі створення тек насправді про структурування інформації. Ця навичка значно глибша, ніж створити теку.

Те саме стосується і вміння програмувати. Воно також не про те, щоб написати програму певною мовою. Програмуючи, діти набувають розуміння того, яким чином структурувати проблему, виокремити з неї ті аспекти, для вирішення яких можна застосувати цифрові технології.

Тобто ми пропонуємо справді практичний контекст для тих навичок, що є важливими для інформатики.

Як оцінили програму учасники пілотного проєкту
Ми постійно спілкувалися з учителями, які здійснювали пілотування. Цей навчальний рік був дуже складним для всіх. Він не був типовим ані для вчителів, ані для наших експертів, які теж є вчителями-практиками. Всі відчували ті проблемні моменти, що супроводжували нас у цьому році.

Але вчителі-пілотувальники сказали, що їм наші ресурси допомогли впоратися з цим навчальним роком. Із тим, що у нас не було інтернету, світла, десь не відбувались уроки через тривоги. Ці ресурси допомагають учневі вчитися якщо не повністю самостійно, то принаймні отримати матеріал, який він здатен опанувати в синхронному або асинхронному режимі, в класі, або самостійно.

Водночас матеріали та платформа були новими. А всі моменти первинного знайомства з інструментами, реєстрація та інші робочі речі вимагають певного налаштування від учителя. Тобто потрібен певний час, щоб взяти цей ресурс і рухатися ним зі своїми учнями. Але це осяжно.

Було цікаво почути підтвердження від учителів, що навіть учні початкових класів могли б працювати з нашими ресурсами. Звичайно, з підтримкою батьків. Проте батьки теж могли впоратися з цією платформою. Навіть у ситуації, коли немає постійного контакту з учителями, учні та батьки справлялися з нашими ресурсами. Зараз за результатами пілотування ми розробляємо нову платформу, тож сподіваюсь, що з нею також буде працювати легко, бо ми робимо її ще кращою.

Звичайно, є потреба надавати підтримку вчителям, які будуть працювати за новою програмою. Тому в нас інтегрована методична підтримка з рекомендаціями до кожного заняття. Тобто для вчителя буде своєрідна підказка про те, які методи краще застосовувати до того чи іншого уроку або його фрагменту.

Ми пропонуємо проєктні роботи, що допоможуть проводити проєктну діяльність, структуруючи її, розділяючи на певні етапи. Пропонуємо інструменти, щоб оцінити цю роботу як з боку вчителя, так і з боку учня. Тобто підказуємо певні речі, які, маємо надію, стануть у пригоді нашим педагогам і допоможуть їм перейти до сучасних методів викладання.

Освітні ресурси «Оновленої інформатики – ІТ-студій» будуть у вільному доступі на новій платформі вже з вересня 2023 року. Тож стежте за новинами на лендінгу проєкту.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...