facebook

Сільських шкіл цього року поменшає: що буде із учнями та вчителями

На Тернопільщині є 79 малокомплектних шкіл. У деяких кількість учнів коливається від шести до 100.

 


Такі навчальні заклади чекає реорганізація або оптимізація. Як це вплине на учнів та вчителів? Розповідаємо.
Малокомплектні школи розташовані в різних районах області. У деяких кількість учнів менше 10. Зокрема, у Тростянецькій та Серединськівській початкових школах, а також у закладі села Славна навчається всього шість учнів. По сім дітей навчається у початковій школі села Ромашівка та Щепанів, Латковецькому загальноосвітньому навчальному закладі, Трубчинській ЗОШ І ступенів. Лише вісім дітей відвідують початкові школи у селі Саджівка та селі Нестерівці.

У початковій школі села Малі Бірки, Ванжулів, Коцюбинчики, Лисичники та Окопівському навчально-виховному комплексі здобувають освіту по дев’ять учнів.

Чекає ліквідація
На всі такі заклади в майбутньому чекає оптимізація. 30 червня, наприклад, прийняли рішення про ліквідацію Верб’ятинської, Киданівської, Новосільської та Передмістянської початкових шкіл (колишній Бучацький район). У рішенні вказують, що причина ліквідації чотирьох навчальних закладів – створення умов для здобуття дітьми якісної освіти, економічної ефективності функціонування закладів освіти громади, приведення освітньої мережі у відповідність до вимог законодавства та освітніх потреб населення.

Під час розмови з журналісткою «20 хвилин» директорка відділу освіти Бучацької міської ради Оксана Драбовська наголосила, вона підтримує рішення засновника навчальних закладів. Адже на ліквідацію закладів є свої причини.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

— Усе — з метою економії коштів, з метою забезпечення нормальною заробітною платою працівників. Бо по субвенції не виходить забезпечувати всіх зарплатою і тоді утворюється заборгованість. А це недопустимо. Школи маленькі і відвідує їх мала кількість дітей. А вони мають навчатися у великих закладах, мають розвиватися. У малих навчальних закладах немає сучасних умов та технічних засобів. Велика школа дає великі можливості, оскільки діти розвиваються в соціумі, у них буде конкуренція, вони зможуть себе проявити. Навіть банально бути на уроках не з трьома, а 20 учнями веселіше та цікавіше, — каже пані Драбовська.

Журналісти «20 хвилин» зібрали інформацію про школи, а також поспілкувалися з керівниками навчальних закладів. Про кожну розповідаємо окремо.

Верб’ятинська початкова школа
Кількість учнів щороку зменшувалася. Наприклад, у 2020 році в школі навчалися 17 дітей, у 2022 – 13 дітей, а вже у 2023 році – 12 дітей.

За 2022-2023 навчальні роки на утримання Верб’ятинської початкової школи виділили 503 100 гривень. Зі слів директорки відділу освіти Бучацької міської ради Оксани Драбовської, кошти витратили на заробітну плату працівникам. Щодо колективу школи, то у закладі працювали чотири особи.

— Прийом та звільнення працівників здійснює керівник закладу. За умови виникнення проблем із працевлаштуванням, відділ освіти буде сприяти переведенню в інші заклади. Поки що працівники не звільнені і перебувають в щорічних основних відпустках, — наголошує Оксана Драбовська.

Чи погоджують працівники з таким рішенням? Зі слів директорки навчального закладу Ганни Кубишин, дії міської ради щодо закриття закладу розуміє.

— У нашій школі дуже мало учнів. Наприклад, у 2022-2023 році перший клас відвідували тільки три дитини, в інших класах теж по двоє-троє учнів. Повноцінним вважали лише третій клас, бо там була найбільша кількість дітей. А ось з 2025 року є тільки по одній дитині в клас, — каже пані Кубишин.

Проте батькам таке рішення сприймати важче.

— Батьки виступали за те, щоб нашу Верб’ятинську початкову школу протримали ще хоча б на час війни в Україні. Або хоча б ще рік, щоб наш повноцінний третій клас закінчив рідну початкову школу. Вони навіть ходили до міської ради і просили. Але у зв’язку з нестачею фінансування та відсутністю достатньої кількості дітей думку батьків не підтримали, — додає директорка.

Щодо матеріально-технічної бази, то в школі мали все необхідне для навчання, проте саме приміщення було маленьким.

— Наша школа – одноповерхова невелика будівля. Це знаєте, як житловий звичайний будинок. Кілька кімнат займав фельдшерський пункт, а кілька кімнат – наша школа. У нас завжди було тепло, на підлозі ламінат, вікна новенькі. Умови у нас нормальні. У нас не було кухні, а лише буфет. Бо приміщення навчального закладу до такого не пристосоване. Але як нема кому там вчитися, то що робити, — каже директорка.

Приміщення Верб’ятинської початкової школи не перебуває на балансі відділу освіти і належить місцевому фельдшерсько-акушерському пункту. Тож, після ліквідації навчального закладу, кімнатами будуть розпоряджатися медики.

Новосільська початкова школа
З 2020 по 2023 навчальні роки кількість учнів у закладі зменшилася на чотири особи. І якщо для великих шкіл це незначна різниця, то для Новосільської відразу відчувається. Журналісти дізналися у відділі освіти Бучацької міської ради, скільки дітей протягом кожного навчального року відвідували школу:

2020-2021 навчальний рік – 17 дітей;
2021-2022 навчальний рік – 16 дітей;
2022-2023 навчальний рік – 13 дітей.
Щодо кількості працівників, то загалом у закладі працювали п’ять осіб. Їх прийомом та звільненням займається керівництво школи. Якщо працівники не зможуть самостійно працевлаштуватися, то в такому разі вони можуть звернутися по допомогу до відділу освіти. Зі слів Оксани Драбовської, наразі освітяни не зверталися з питаннями щодо працевлаштування.

А ось протягом 2022-2023 навчального року на заробітну плату їм виділили 626 900 гривень.

Більше інформації про роботу закладу до закриття журналістці «20 хвилин» вдалося дізнатися у директорки Новосільської початкової школи Ольги Красій.

— У перший клас на 2023-2024 навчальний рік мали йти двоє чи троє дітей. Але одна дитина ще за кордоном і не відомо, чи повернеться до першого вересня. У другому класі є четверо дітей, у третьому – двоє дітей, а в четвертому – одна дитина-переселенка. Тому я не знаю, чи буде вона навчатися надалі, бо можливо переїдуть. Батьки виступили проти закриття навчального закладу, бо вони робили ремонти, облаштовували як могли класи для дітей. Але я розумію, що тут для дітей нема перспективи та і з кожним роком учнів у нас все менше. Та і на клас нам давали п’ять годин, а це – по годині на день. Ви ж самі розумієте, що це не повноцінне навчання. Ми звичайно займалися з дітьми додатково, давали їх більше завдань, – зізнається Ольга Адольфівна.

Відомо, приміщення Новосільської початкової школи не підлягає відчуженню, бо там функціонує заклад дошкільної освіти. Директорка зізнається, в одному приміщенні із садочком було зручно.

— У нашій школі була спортивна кімната, три класні кімнати, одна вбиральня, а також невелика актова зала для святкувань. У нас ще великий коридор, в приміщенні є котельня. До речі, ми мали перехід від школи до садочку і діти приходили на обід. Це було зручно і батькам, і вчителям, і дітям. Я не думаю, що садочок може зайняти це все приміщення, адже дітей теж не багато там. Їм своєї частини завжди вистачало. Думаю, що поряд із садочкам не відкриватимуть кафе чи бари. Може яка організація візьме його в оренду, але навіть не знаю, що там може бути, – каже пані Красій.

Ольга Красій вже на пенсії, тож на посаду в іншому навчальному закладі не претендує. Натомість її колег-педагогів обіцяли працевлаштувати або в Язловецьку школу, або в ближче до Бучача після відпустки.

Дві школи взагалі не працювали?
Серед ліквідованих початкових шкіл і Киданівська та Передмістянська. За інформацією відділу освіти Бучацької міської ради, ці школи у перелік ліквідованих потрапили не випадково. Адже протягом 2022-2023 навчального року вони не працювали.

— Діяльність Киданівської початкової школи та Передмістянської початкової школи призупинили через відсутність учнів. Тобто бажаючих здобувати освіту у цих навчальних закладах не було, — роз’яснюють у відділі освіти Бучацької міської ради.

Загалом з 2020 по 2023 рік Киданівську початкову школу відвідували всього 19 дітей. У 2020-2021 навчальному році було 9 учнів, а у 2021-2022 – 10 дітей.

Якщо говорити за Передмістянську початкову школу, то з 2020 по 2023 навчальні роки заклад відвідували 24 дитини. А саме 11 дітей у 2020-2021 навчальному році і 13 дітей у 2021-2022.

Також у відділі освіти Бучацької міської ради наголошують, що останній навчальний рік школу не фінансували, а викладачі та технічний персонал не працював.

Долю приміщення Киданівської початкової школи буде вирішувати засновник, тобто міська рада. А ось приміщення Передмістянської початкової школи не підлягає відчуженню, бо там функціонує заклад дошкільної освіти.

Журналістка «20 хвилин» намагалася зв’язатися з директоркою Передмістянської початкової школи Марією Москвин, а також з директоркою Киданівської початкової школи Ганною Шкарлупою. Проте обидві керівниці не підняли слухавки, а також не відповіли на повідомлення у соцмережах. Якщо директорки погодяться поговорити з нами і розповісти про роботу закладів, ми додамо їх коментарі.

Де навчатимуться діти
У відділі освіти Бучацької міської ради наголошують, дітей не залишать без освіти. Вже визначилися, де навчатимуться учні вищевказаних початкових шкіл.

— Учні Верб’ятинської початкової школи продовжать навчання в Озерянській загальноосвітній школі. Киданівської початкової школи – у Бобулинській гімназії. А ось Новосільської та Передмістянської початкових шкіл — у Язловецькій загальноосвітній школі, — каже Оксана Драбовська.

Та чи варто школярам розраховувати на підвіз до навчальних закладів?

— Учні Верб’ятинської початкової школи підвозу не підлягають, адже відстань до нового навчального закладу менша, ніж два кілометри. Учнів Киданівської початкової школи підвозили і планують підвозити до Бобулинської гімназії шкільним автобусом. Учнів Новосільської і Передмістянської шкіл також підвозили і планують підвозити до Язловецької ЗОШ шкільним автобусом, — додає пані Драбовська.

Директорка Новосільської початкової школи Ольга Красій зауважує, батьки також самостійно вирішують, де їх дитина навчатиметься надалі.

— Чимало наших випускників перейшли не до Язловецької загальноосвітньої школи, а до Дулібської гімназії. Наприклад, сім минулорічних випускників обрали для навчання Дулібську гімназію. Там теж гарний рівень знань, тож думаю, там батьки вже самостійно будуть вирішувати, – каже вона.

Нагадаємо, що з 1 січня 2021 року для українських шкіл діє новий Санітарний регламент від Міністерства охорони здоров’я України (дам посилання). Відповідно до документу, підвозити до школи зобов’язані учнів, які проживають від закладу освіти на відстані понад 2 км. Раніше підвозили учні, які проживали на відстані понад 3 км.

Підвезення організовують з попередньо визначеними зупинками. Відстань від місця проживання учнів до місця збору на зупинці не повинна перевищувати 500 м.

Журналісти вирішили перевірити, яку відстань щодня мають долати учні, аби потрапити в нову школу. За даними Google Maps відстань від села Верб’ятин до села Озеряни становить 2,4 км.

Відстань від села Киданів до села Бобулинці – 3,4 км. 3,1 км щодня долатимуть учні Передмістянської початкової школи, аби доїхати на навчання в Язловецьку ЗОШ. А ось учні Новосільської початкової школи — 3,2 км. Тож, як бачимо, учні всіх згаданих шкіл можуть цілком розраховувати на підвезення.

Натомість зі слів директорки Верб’ятинської початкової школи Ганни Кубишин, у міській раді наголосили батькам, що подумають як можна вирішити питання щодо підвозу дітей. Як це буде і хто сплачуватиме кошти – поки невідомо.

Що кажуть в головному управлінні
Рішення про оптимізацію приймає засновник навчального закладу. Якщо кількість дітей у класах мала або деякі взагалі не можуть набрати, у такому випадку засновники можуть прийняти кілька рішень:

закрити школу та перевести всіх учнів цієї школи до найближчої більшої школи;
перетворити школу на філію та приєднати її до найближчої більшої опорної школи;
понизити ступінь школи, тобто припинити навчання у старших класах (10-12) і перевести відповідних учнів до найближчої школи. Також можливо припинити навчання на рівні базової середньої освіти (5-9 класи).
Вже кілька років поспіль на Тернопільщині застосовують вищевказані рішення. Про це журналістам підтвердила очільниця департаменту освіти та науки Тернопільської ОВА Ольга Хома.

Зокрема, за 2022 рік без старшої, а інколи і середньої школи залишилися 23 навчальні заклади області. А ось 19 навчальних шкіл закрили та перевели дітей на навчання до найближчого опорного закладу. На яку кількість очікувати цього року – питання відкрите.

— Місцеві органи влади самостійно приймають рішення щодо оптимізації мережі. Вони нас не попереджають та не повідомляють. Це не наша ініціатива і не наше бачення. Відповідно до того, яке вони мають фінансування, й аналізують свою мережу освітніх закладів. А далі приймають відповідні кроки. Тобто я не готова сказати, скільки ще навчальних закладів на Тернопільщині ліквідують або знизять їх освітній ступінь (тобто закриють старші класи). Якщо у школі навчається п’ятеро чи 10 дітей, то про що можна говорити — розповідає очільниця департаменту освіти та науки Тернопільської ОВА Ольга Хома.

Очільниця управління переконана, що нераціонально фінансувати роботу закладу, де навчається 21-25 учнів. Але наголошує, що найперше слід зважати на надання якісних освітніх послуг.

Що в законодавстві?
З 2016 року в Україні триває оптимізація сільської мережі. У середньому за рік в Україні закривається 200–250 сільських шкіл. Малокомплектні школи закривають, натомість з’являються опорні школи, у яких має бути нове обладнання та кваліфіковані вчителі.

Опорна школа має бути оснащена сучасними кабінетами, інтернетом, а в кожному класі має від 15 до 30 учнів. Малокомплектні школи перетворюють на філії опорного закладу: здебільшого це початкові або середні ланки. У такому випадку старшокласники їздять на навчання до опорної школи шкільним автобусом. Організувати його роботу мають місцеві органи влади.

Наголосимо, 28 квітня 2022 року Верховна Рада внесла тимчасові зміни до закону «Про загальну середню освіту», які скасовують на час воєнного стану обмеження на кількість учнів у класах.

Тож на час військового стану призупиняють дію положення про наповнюваність класу – не менше п’яти і не більше 24 учнів у початковій школі, не менше п’яти і не більше 30 – у базовій чи профільній школі.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...