facebook

“Руки-ноги є, отже, придатний”: шокуючий скандал з мобілізацією інваліда, якого годують з ложечки і за руку водять у вбиральню (ВІДЕО)

Після розголосу в соцмережах отримала продовження історія 34-річного мешканця Вінничини Максима Байди, якого мати часто годує з ложки через інвалідність.

Нагадаємо, декілька лікарів визнали його придатним до служби, але зараз мати Максима, Надія Байда, каже, що сина приходиться не тільки годувати, але й супроводжувати до вбиральні, пише ТСН.

Випадок набув розголосу після того, як про це в соцмережі розповіла громадська діячка Шаргородського району Вінничини Галина Верещага.

“Син проходить обстеження, попереду МРТ та консультація невропатолога. Кажуть, що мобілізовувати не будуть, а там побачимо. Остаточного висновку ще немає”, – з тривогою в голосі розповіла ТСН.ua Надія Байда, мати Максима.

За її словами, сину навіть складно пересуватись.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Якщо погода суха, то він помаленьку ходить сам. Якщо сира, то йому важко. За таких умов його треба вести до вбиральні або приносити ведро”, – каже жінка.

За словами Надії Байди, вся ця історія почалася з того, що вони з сином самі пішли до військкомату через те, що у приписного свідоцтва Максима закінчився термін дії – документ потребував оновлення. Після цього у військкоматі Максимові видали повістку на проходження лікарської комісії.

“У військкоматі сказали, що синові треба пройти лікарську комісію, син її пройшов, – розповідала Надія Байда. – Хірург, невропатолог, терапевт і ЛОР написали, що він придатний. Також психіатр написав, що син обмежено придатний. Мене це обурило. Я спитала у того, хто відправив сина на комісію, мовляв, як таке може бути. На це ця людина відповіла: “Руки-ноги є? Отже, придатний”. Коли Максим нервує, то взагалі не може нічого сказати”.

За її словами, син має інвалідність з дитинства: “У нього третя група. Також йому написали, що у нього легка розумова генетична відсталість”.

Головний лікар Шаргородської міської лікарні Віталій Чорний, чиї підлеглі обстежували Максима Байду на військово-лікарській комісії, ситуацію пояснював так:

“У приписного свідоцтва Максима Байди закінчився термін дії. Вони (родина Байди – Ред.) за своєї ініціативи прийшли до військкомату. Згідно з процедурою, він повинен був пройти медогляд. Ніхто ні в яку армію його не брав. Прийшли до ЛОРа, той спитав про те, чи є скарги. Була відповідь, що скарг немає. ЛОР написав, що чоловік придатний. Прийшли до терапевта, той спитав про скарги, отримав відповідь, що таких немає, після чого терапевт написав, що чоловік придатний. Таке ж саме написав і хірург. На цьому тлі ці люди (мати Байди та Верещага – Ред.) починають здіймати галас”.

До цього Віталій Чорний додавав, що голова ВЛК винесе свій вердикт про придатність або непридатність лише після того, як будуть у наявності всі аналізи Максима Байди.

“Звичайно ж, не буде сказано, що чоловік придатний. В Україні нікого з третьою групою інвалідністі та гепатитом С до армії не беруть. Лікарі все робили правильно, згідно з інструкціями. Вони (мати Байди та Галина Верещага – Ред.) самі все це роздули”, – резюмував Віталій Чорний.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...