facebook

Зеленський: Україна наполягатиме на передачі Швецією літаків Gripen

Українські пілоти вже розпочали тестові випробування цих літаків.

Президент України Володимир Зеленський наголошує, що Україна наполягатиме на передачі Швецією винищувачів Gripen.

Про це глава держави сказав на спільному брифінгу з прем’єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном. Зокрема, в рамках візиту президента України до Швеції одна із ключових тем переговорів – це шведські літаки Gripen.

“Це гордість Швеції. Я впевнений, що Гріпени можуть зробити нашу свободу значно більш захищеною. Тестові випробування Гріпенів за участі українців – наших пілотів, вже почалися. Сьогодні ми детально обговорили майбутні кроки щодо можливості відкрити тематику отримання шведських Гріпенів”, – сказав Зеленський.

Також президент України додав, що сьогодні буде порушувати питання передачі Україні літаків Gripen під час зустрічей з спікером парламенту Швеції і представниками усіх парламентських політичних сил.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“У небі у нас немає переваги. У нас немає сучасних літаків. І реально, шведський Gripen – це гордість вашої держави. І я вважаю, що такою гордістю прем’єр-міністр міг би поділитися з Україною. Ми також будемо цим пишатися дуже сильно. Ми над цим працюємо. Важливо, що ми зробили потужні кроки. Важливо, що зараз кілька тижнів будуть відбуватися відповідні дії, які, я дуже вірю, розкриють можливість для отримання у майбутньому відповідних літаків”, – сказав Зеленський.

Глава держави додав, що завтра і післязавтра проведе перемовини ще з декількома державами.

“Я впевнений, що ми разом з партнерами зробимо усе і досягнемо відповідного результату у небі, щоб у росіян не було цієї переваги. Коли вони контролюють небо, на жаль, ви не можете на землі рухатись швидко. Нам це потрібно”, – сказав Зеленський.

Винищувачі Gripen для України – що відомо
Як повідомляв УНІАН, у лютому 2023 року стало відомо, що Швеція отримала запит України на передачу винищувачів Gripen шведського виробництва, але поки не готова їх передати.

Перший політ на літаках Gripen було здійснено у 1988 році та ще до завершення всього циклу випробувань ці літаки були замовлені шведською армією, яка почала отримувати серійні машини у середині 90-х. Загалом існує три покоління Gripen: A (одномісний)/B (двомісний), C/D та E/F. І фактично вони відповідають рокам за рівнем технологій та оснащеності: 90-ті, 2000-ні та 2010-ті роки.

Остання версія JAS 39E/F, за масштабність оновлення, взагалі має додаткову назву Gripen New Generation. Бо літак отримав дійсно цілий пакет нововведень. Зокрема новий двигун F414 F/A-18 Super Hornets, що дозволяє літаку без форсажу летіти на надзвуковій швидкості.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...