facebook

“Жахливий мороз і шалений снігопад пруть в Україну, холод сягне -13 градусів у цих областях”: синоптики про дощ і сніг

 

“Жахливий мороз і шалений снігопад пруть в Україну, холод сягне -13 градусів у цих областях”: синоптики про дощ і сніг

Синоптики пояснили українцям, якої погоди їм слід очікувати вже невдовзі. Передбачається період сильного холоду, коли Україну накриє мороз.

Як інформує “Фокус”, фахівці Укргідрометцентру спрогнозували, яким може бути зимовий період у січні 2023 — лютому 2024 року. Про це розповіла завідувачка відділу кліматичних досліджень та довгострокових прогнозів погоди Вазіра Мартазінова.

Синоптикиня зауважила, що нинішня зима характеризуватиметься нестійкими морозами, які швидко змінюватимуться вищими температурами

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Зима в Україні цьогоріч, аналогічно до минулої, може видатися м’якою і теплою. В середині грудня ймовірне різке короткочасне похолодання із морозами до -15 градусів. Водночас опадів буде мало — переважно мокрий сніг чи сніг з дощем”, — поділилася прогнозом Мартазінова.

За її словами, у грудні прогнозується лише один морозний період, ще кілька днів низьких температур очікується у січні – до -10 градусів і до -8 градусів — у лютому.

“Практично обійдеться без особливих морозів – 0-+5 градусів у денний час”, – зазначила вона.

Спеціалісти сайту meteoprog прогнозують, що мінімальна температура грудня у столиці буде на рівні -3-4 градуси за Цельсієм, можливі невеликі дощі і дощі зі снігом.

У січні стовпчики термометрів опустяться дещо нижче -кілька днів морози на прикінцеві місяця сягатимуть 12 градусів.

У лютому температура не перетне позначку у -8 градусів удень, а от вночі наприкінці місяця навіть потеплішає до плюсових температур.

Синоптикиня Укргідрометцентру Мартазінова зазначила, що ймовірніше ці свята в Україні будуть “плюсовими” і безсніжними.

“Погода на Новий рік в Україні, імовірно, знову буде аномально теплою, без снігу та морозу. Опади можливі лише у вигляді невеликого мокрого снігу. Прийдешня зима, як і минула, супроводжуватиметься температурними “гойдалками”, — зауважила вона.

За інформацією синоптиків сервісу severe-weather, над Північним полюсом триває формування полярного вихору, тому перші прогнози погоди на зиму 2023-2024 були відповідними — сніг і низька температура повітря. Проте метеорологи попередньо стверджують, що суттєвої відмінності від минулого сезону не буде: опади у вигляді снігу та дощів будуть досить рідкісним явищем.

3D-зображення зимового полярного вихора: Інфографіка severe-weather.eu Фото: National Weather Service

“Сильний полярний вихор передбачає таку саму полярну циркуляцію, яка зазвичай містить прохолодніше повітря в полярних регіонах, що призводить до м’якіших умов не тільки в Європі, а й США. І навпаки, слабкий полярний вихор означатиме, що холодніше арктичне повітря не обмежене і може “затікати” до США та Європи, що призводить до прохолодніших умов”, — підкреслює Мартазінова.

Сильний і слабкий полярний вихор: Інфографіка severe-weather.eu
Сильний і слабкий полярний вихор: Інфографіка severe-weather.eu Фото: National Weather Service

За даними синоптиків, цей потенційний колапс, який часто спостерігається у грудні та січні, може призвести до значних змін погоди в перший місяць наступного року.

Полярний вихор — що відомо

Восени полярні регіони планети починають остигати через зменшення кута нахилу Сонця, отримуючи мінімальну кількість сонячної енергії. Навпаки — південні регіони продовжують отримувати достатньо сонячного світла. Ця різка різниця температур між полюсами і субтропічними районами призводить до утворення циркуляції низького тиску, відомої як полярний вихор. Ця циркуляція простягається від земної поверхні до верхніх шарів атмосфери.

 

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...