facebook

“Штрафи у десятки тисяч гривень за 20 км/год і повна заборона їздити вночі”: українських водіїв чекають зміни у 2024 році

В українському парламенті вже готуються до введення нових правил дорожнього руху, тому водіям потрібно бути поінформованими про зміни в системі штрафів. Ініціативи народних депутатів стосуються посилення відповідальності за певні порушення та підвищення розмірів штрафів.

 

Як інформує “Знай”, це може торкнутися багатьох аспектів, включаючи швидкість, рівень шуму і навіть такі явища, як дрифт.

Про це стало відомо завдяки інформації на порталі Верховної Ради України.

Однією з ключових змін пропонується прибрати “нештрафовані” 20 км/год при перевищенні швидкості. Нині штраф нараховується лише за перевищенні швидкості більш як на 20 км/год від дозволеної.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Пропозиція депутатів включає розширення шкали штрафів залежно від швидкості, що може спричинити більш серйозні фінансові покарання за перевищення.

За перевищення рівня шуму пропонується запровадити фіксований штраф у розмірі 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 000 грн), а при повторному порушенні – 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34 000 грн). Це супроводжується можливим позбавленням права керування транспортним засобом терміном від 3 до 6 місяців.

Депутати також пропонують заборонити дрифт, передбачаючи штрафи у розмірі 8500 грн за перший випадок та 17000 грн та позбавлення права керування транспортним засобом на строк від 6 місяців до 1 року за повторне порушення протягом року.

Серед позитивних змін виділяється пропозиція про передачу повноважень щодо евакуації автомобілів від інспекторів із паркування поліції. Це має знизити можливі зловживання з боку приватних фірм та зменшити евакуацію лише тих автомобілів, які справді заважають руху.

Очікується, що ці зміни створять більш відповідальне середовище на дорогах та підвищать рівень дотримання правил дорожнього руху серед водіїв в Україні.

Також, як інформує “in.poland.ua”, з наступного року українських водіїв чекає “сюрприз” і в Європі. В Євросоюзі набудуть чинності положення, які заборонятимуть їзду на автомобілі вночі.

Кого стосуватиметься заборона?

Нові правила ЄС покликати підвищити безпеку дорожнього руху, зокрема, зменшити кількість смертей. Зараз щороку на дорогах країн спільноти трагічно гинуть близько 20 000 осіб. Автори проекту вважають, завдяки нововведенням у 2050 році кількість смертей скоротиться до нуля.

Для новоспечених водіїв діятиме заборона їздити вночі, тобто з 0:00 до 6:00. Це рішення, серед іншого, спрямоване на зменшення кількості осіб, які керують транспортними засобами в стані алкогольного сп’яніння. Однак це не єдина заборона, яка стосуватиметься водіїв з невеликим досвідом. Водію-початківцю заборонено буде їздити на автомобілі, маса якого перевищує 1,8 тонни. Тобто поїздки на позашляховиках новачкам доведеться відкласти.

Нові норми не відразу поширюватимуться на всі країни Європейського Союзу. Очікується, що наступного року буде прийнято рішення про їх впровадження та стандартизацію в усій спільноті. Однак є країни, які незабаром запроваджують нові правила. Так, наприклад, у Німеччині з 1 січня має набути чинності більш суворий закон. Як повідомляє inside-digital.de, люди, які отримають водійські права в 2024 році, отримають категорію B+. Це означатиме, що новоспечені водії не зможуть їздити вночі, керувати позашляховиками або перевищувати швидкість 110 км/год. Така інформація викликала багато суперечок.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...