facebook

Українці скаржаться на нові правила обміну доларів: які купюри не приймуть

Українці масово скаржаться на те, що в обмінниках і касах їм продають “погану” валюту. Вже кілька місяців діють нові правила продажу валюти. Після численних скарг НБУ зобов’язав банки примати для обміну всі долари, крім тих, що мають значні пошкодження.

Про це пише OBOZ.UA.

“Не можу купити долари вже два тижня”: чому українці незадоволені якістю валюти
“Я двічі відмовлялась від того, що мені в касі давали. Всі, абсолютно всі, купюри були 1996 року. Вони такі ще нещодавно взагалі не приймали, а тепер наче спеціально тільки такі і видають. Я кажу: а де купюри свіжіше? А мені відповідають: спробуйте замовити валюту і прийти вранці, зараз немає, але ви можете відмовитись”, – розповідає OBOZ.UA мешканка Дніпра Марина. Вона намагається зняти зі свого валютного рахунку в “Привату” 2 тис. доларів, проте не робить цього через якість тих банкнот, що їй пропонують.

На профільному форумі, де клієнти залишають відгуки про роботу банків, скарги на неякісну валюту займають одну з перших позицій за кількістю. Проте жодних правил банки не порушують. Вони зобов’язані приймати купюри з пошкодженнями і звісно від них вони і намагають в першу чергу позбутись.

“Всі банкноти без ознак підробки чи значного пошкодження придатні для операцій як купівлі, так і продажу, без жодних обмежень щодо року випуску банкнот іноземної валюти і їх номіналу”, – пояснюють в ПриватБанку. Дійсно, в постанові НБУ йдеться про те, що обміну підлягають купюри будь-якого номіналу та року емісії, якщо вони не мають значного пошкодження.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У вас мають прийняти купюру (а також вам можуть її видати), якщо:
– вона має локальні потертості (часткова втрата фарби на зображеннях) та/або втрата папером жорсткості
– є відбитки штампів/печаток, написи, уключаючи видимі в ультрафіолетових променях, загальна площа яких не перевищує 200 мм квадратних
– плями, загальна кількість яких не перевищує трьох штук діаметром до 5 мм кожна
– надриви або надрізи, загальна кількість яких не перевищує трьох штук довжиною до 3 мм кожний
– отвори та проколи, загальна кількість яких не перевищує чотирьох штук діаметром не більше 1 мм кожний.

Всі ці купюри ви можете отримати в касі банку. Якщо не згоді: можна відмовитись від обміну, проте обирати, які купюри ви хочете купити, банки не дозволяють.

Що робити, якщо в мене купюра зі значним пошкодженням?
Деяку валюту можна лише обміняти з доплатою (це послуга інкасо). Йдеться про розірвані на частини банкноти, ті, на яких видалені цифрові чи текстові позначення номіналу, зображення портрета, оптично-змінні елементи захисту, захисні стрічки. Також з доплатою банки приймуть купюри:
– зі зміненим первісним кольором паперу та/або зображень;
– з локальними забрудненнями (плямами), уключаючи видимі в ультрафіолетових променях, загальна площа яких перевищує половину площі банкноти;
– із загальними забрудненнями, уключаючи ті, що спричиняють люмінесценцію паперу в ультрафіолетових променях;
– обпалені, пропалені, трухлі (пошкоджені внаслідок тривалої дії вологи, різних рідин, хімікатів або з ознаками гниття);
– мають явні друкарські недоліки.

Послугу інкасо надають не всі банки, також вони пропонують різну комісію. Наприклад, в ПриватБанку OBOZ.UA сказали, що візьмуть комісію у розміру 10% від суми. “Плати за перевірку банкноти у касі банку немає, за інкасо є комісія 10% від суми в грн в еквіваленті по курсу НБУ”, – пояснили в банку. Тобто з 1000 доларів банку доведеться віддати у вигляді комісії близько 100 доларів.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...