facebook

Статус дитини війни: хто з дітей може отримати, як оформити та які пільги додаються

Подробиці

Хто і як може отримати на дітей статус “дитина війни”
Дітьми війни є особи, які постраждали в результаті бойових дій, які не досягли повноліття. Однак, щоб вони могли отримувати всі переваги від країни, необхідно юридично оформити цей статус. Про це йдеться в Законі України “Про соціальний захист дітей війни”.

Як оформити статус

Для отримання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, необхідно звернутися до органу опіки та піклування за місцем проживання або перебування дитини.

Звернутися із заявою про набуття статусу можуть такі особи:

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

законний представник дитини;
родичі (бабуся, дідусь, прабабуся, прадід, тітка, дядько, повнолітні брат чи сестра);
вітчим, мачуха;
представник органу опіки та піклування.
Заявник подає до служби у справах дітей такі документи:

заяву про надання статусу;
згоду на обробку персональних даних відповідно до Закону України “Про захист персональних даних”;
засвідчені копії документів.
Крім того, до заяви можуть бути додані документи, що підтверджують обставини, необхідні для набуття цього статусу. Йдеться про медичні документи, матеріали кримінальних проваджень, висновки експертиз, документи, що підтверджують загибель особистості внаслідок війни тощо.

Рішення про надання статусу приймається органом опіки та піклування протягом 30 календарних днів з дати реєстрації заяви. У разі відмови у наданні статусу рішення можна оскаржити у суді.

Які документи необхідні

Для підтвердження статусу “дитина війни” до органів опіки слід звернутися з такими документами:

свідоцтва про народження дитини чи іншого документа, що засвідчує особу дитини;
документа, що засвідчує особу заявника;
документа, що підтверджує повноваження законного представника дитини (у разі коли дитина постійно проживає/перебуває в закладі охорони здоров’я, навчальному закладі або іншій дитячій установі – документа, що підтверджує факт перебування дитини в такій установі) або споріднені стосунки між дитиною та заявником;
довідки про взяття дитини на облік як внутрішньо переміщеної особи (за наявності);
паспорти громадянина України, виготовленого у формі книжечки (за наявності);
паспорти громадянина України або паспорти громадянина України для виїзду за кордон у формі е-паспорта або е-паспорта для виїзду за кордон (за наявності);
виписки з реєстру територіальної громади (за наявності).
Пільги

Проєкт Закону № 9042 передбачає, що дитиною війни є дитина, яка проживала в районах проведення військових дій у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації або на лінії розмежування і не досягла повноліття, у тому числі дитина, яка перебувала у стані внутрішньоутробного розвитку.

Законопроектом передбачені такі соціальні пільги для дітей війни:

щорічна грошова допомога на оздоровлення дитини війни дошкільного та шкільного віку;
компенсація витрат, пов’язаних із отриманням психологічної допомоги для дитини війни дошкільного та шкільного віку;
державна цільова підтримка для здобуття професійної (професійно-технічної), професійної вищої та вищої освіти в державних та комунальних навчальних закладах.
Однак цей проект Закону поки не ухвалено Верховною Радою України, тому кількість соціальних гарантій для дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, залишається незначною.

Відповідно до закону “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”, діти, які мають статус постраждалої внаслідок військових дій та збройних конфліктів, мають право на безкоштовне харчування у навчальних закладах незалежно від підпорядкування, типів та форми власності.

Крім того, статус дитини війни може передбачати певні пільги на місцевому рівні. Усе це залежить від рішень кожної територіальної громади окремо.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...