facebook

“Або працюєш, або воюєш”: гучна заява Зеленського, мобілізація та нові скандали з ТЦК

Мобілізаційний законопроєкт наразі не ухвалено.

Зміст
Лубінець про ТЦК
Що не мають права робити ТЦК?
Зеленський про мобілізацію
“Працюєш або воюєш”
Що з мобілізаційним законопроєктом?
Скандал з ТЦК у Чернівцях
“Працівники ТЦК не мають права “пакувати” людей та перевіряти документи”, “Ми у війні. Тому працюєш або воюєш” — такі гучні заяви зробили уповноважений з прав людини в Україні Дмитро Лубінець та президент Володимир Зеленский відповідно. І все це на тлі “лагідної” мобілізації, щоденних скандалів із представниками ТЦК та розгляду багатостраждального мобілізаційного законопроєкту у стінах комітетів та Кабміну.

Усі подробиці гучних заяв і новий мобілізаційний скандал, який трапився з учасниками відомого українського гурту, розповіла в ексклюзивному сюжеті для TSN.ua журналістка Вікторія Панченко.

Play Video
Лубінець про ТЦК
Майже кожного дня ми спостерігаємо ситуацію, коли представники ТЦК потрапляють у чергові мобілізаційні скандали. Мережа просто вибухає від шаленої кількості відео, де військкоми ходять квартирами, встановлюють додаткові блокпости, навідуються до спортзалів і торговельних центрів. І все це задля виконання мобілізаційного плану, бо воювати нікому, а фінальної версії законопроєкту щодо мобілізації ще немає.

Однак, частенько такі рейди закінчуються тим, що представники ТЦК навіть можуть застосувати силу і запхати вас до буса. Ну, а потім військкомат, ВЛК, можливо, навчання — і ви вже на “нулі”. Звичайно, це найгірший сценарій “лагідної” мобілізації. Однак, питання до роботи ТЦК та їхніх співробітників залишаються відкритими. І виникають вони не тільки у суспільства, але й у самих військових, депутатів, громадських діячів і держслужбовців.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Уповноважений із прав людини Дмитро Лубінець засудив дії працівників ТЦК, які вимагають від громадян України документи або фізично затримують просто посеред вулиці. Про це Лубінець сказав в інтерв’ю NV. Він наголосив, що у працівників військкоматів немає прав на подібні дії проти цивільних.

“Основне питання, яке порушують громадяни України, — це невідповідність мандатів ТЦК. Це коли вони вимагають перевіряти документи, забирають документи й фізично затримують громадян України. У них таких прав немає”, — наголосив Лубінець.

Омбудсмена особливо обурюють випадки, коли працівники ТЦК застосовують фізичну силу до громадян України та намагаються доставити їх до військкоматів проти волі. Він підтвердив, що до його відомства зверталися з такими заявами. Омбудсмен пояснив, що після відкриття кримінального провадження проводяться перевірки у військкоматах.

“Я не скажу, що вони системні, що їх багато, але з такими випадками до нас теж звертаються. Все дуже просто. Я відкриваю провадження і направляю всі запити. А також до деяких ТЦК ми відправили моніторингові перевірки”, — зазначив він.

Що не мають права робити ТЦК?
За словами Лубінця, ТЦК — це військові підрозділи, а згідно з Конституцією, військові підрозділи не можуть брати участь у обмеженні прав громадян України навіть у разі запровадження воєнного стану. Омбудсмен також додав, що в урядовому законопроєкті про мобілізацію пропонувалося розширити повноваження військкомів.

“Я, наприклад, не зрозумів: якщо у нас всі бачать проблеми по діяльності саме ТЦК, то чому ми додаємо їм повноваження, щоб вони перевіряли документи? У нас є органи, які перевіряють документи громадян України, – це Національна поліція в першу чергу, Державна прикордонна служба, Національна гвардія. Але точно не військові”, — прокоментував омбудсмен.

Зеленський про мобілізацію
Натомість президент України Володимир Зеленський досить різко висловився щодо мобілізації. “Ми у війні. Тому працюєш або воюєш”, — зазначив президент. Про це він сказав під час виступу у Давосі на полях Всесвітнього економічного форуму.

Коментуючи потребу ЗСУ в новобранцях, Зеленський пояснив позицію України щодо чоловіків мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном. Він зазначив, що Україні завжди не вистачає людей на фронті, бо Російська Федерація мобілізує і кидає на забій трупи.

“Працюєш або воюєш”
“Бо заробітна плата одного військового — це податки шести-восьми людей”, — наголосив президент. За його словами, підтримка від західних партнерів не йде на забезпечення зарплати для військових. У цьому зв’язку, забезпечення військових — це питання платників податків.

Водночас, як наголошує глава держави, Україні завжди не вистачає людей під час війни.

Що з мобілізаційним законопроєктом?
Чи дійсно будуть якісь механізми повернення українських чоловіків з-за кордону та взагалі, що буде з мобілізацією та демобілізацією в Україні, поки що достеменно не відомо. Адже мобілізаційний законопроєкт наразі не ухвалено. За словами нардепа Олексія Гончаренка, ймовірно, розгляд законопроєкту відбудеться у Раді 6 лютого.

“6 лютого буде розгляд законопроєкту про мобілізацію в Раді. Чому 6? Бо це початок нової сесії. Перший вівторок лютого — відповідно до Конституції розпочинається нова сесія Верховної Ради”, — повідомив нардеп.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...