facebook

“Українцям жорстко відключатимуть електрику за цю суму”: громадянам чітко пояснили, хто в групі ризику

В Україні скасували мораторій на відключення електроенергії боржникам. Стало відомо, яка сума заборгованості за комунальну послугу може призвести до обмежень.

Як інформує “biz.today/ua”, ситуацію роз’яснив експерт з питань енергетики “Українського інституту майбутнього” Андріан Прокіп. Він повідомив, що компанії-постачальники електроенергії враховуватимуть не лише сам розмір заборгованості, а й те, як довго не оплачувались рахунки за світло. Увагу привернуть споживачі, які не вносили кошти більше двох місяців.

“Відключатимуть тих споживачів, у кого борг старший за два місяці і перевищує 3000 грн”.

За словами аналітика, стягувати заборгованість не будуть з боржників, чиє житло перебуває на окупованій території та там, де йдуть активні бої, а також тим, чиї будинки постраждали внаслідок обстрілу.

Вказано, що українці загалом накопичили боргів за комуналку понад 20 млрд грн. Прокіп уточнив, що лише у Києві заборгували близько 1 млрд грн. Середній розмір заборгованості у столиці становить 7129 грн. За офіційними даними, до кінця жовтня 2023 року побутові споживачі заборгували за електроенергію понад 11 млрд грн.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Андріан Прокіп підкреслив, що для сумлінних платоспроможних платників нічого не зміниться, а неплатоспроможні звертатимуться за субсидією. А ті, хто може платити за світло, але ігнорує рахунки, будуть змушені погашати заборгованість.

Аналітик звернув увагу на іншу проблему – це непобутові споживачі, котрі не платять за світло, але їх не можна відключати. Укренерго закликав до перегляду цього списку та ухвалення рішення.

Міністр енергетики Герман Галущенко пояснив, чому з лютого в Україні повернуться відключення електроенергії:

“З початком великої агресії ми одразу ухвалили рішення, яке забезпечило невідключення споживачів. Але зараз ми побачили, що, на жаль, почалися зловживання цим мораторієм”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...