facebook

Шокуючий скандал: студент, якого незаконно мобілізували, на заході України допоки виграв суд, то півтора роки провів на фронті

В Україні незаконно мобілізували 19-річного студента одного з харківських університетів Володимира Дядюха. Юнак подав до суду і виграв справу, однак процес затягнувся на півтора року, які він провів на фронті.

Деталі розповів адвокат Української Гельсінської спілки з прав людини у Чугуєві Роман Лихачов. За його словами, представники ТЦК та СП забрали хлопця з вокзалу в Ужгороді, того самого дня внесли до списку військовозобов’язаних і згодом відправили у підрозділ територіальної оборони, пише Оглядач.

Хлопець розповів, що він студент денної форми навчання, показав студентський квиток і пояснив, що до Ужгорода евакуював свою маму через постійні обстріли Харкова. Все це ніяк не вплинуло на дії ТЦК. Вже згодом Дядюха спрямували до військової частини, командир якої зарахував його до особового складу і призначив кулеметником.

Хлопець звернувся по юридичну допомогу, щоб оскаржити наказ і довести, що мобілізація була незаконною. У роботі адвокатів постійно виникали складнощі і затримки через відмови ТЦК у наданні певних документів та неявку на засідання суду військкомів та представників військової частини.

У суді першої інстанції справу розглядали кілька місяців. З його рішенням відповідачі не погодилися і подали апеляцію. І лише апеляційний суд виніс остаточне рішення, після якого Дядюха виключили зі списків особового складу та звільнили зі служби.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Адвокат пояснив, що поки хлопець доводив незаконність мобілізації та дій ТЦК, він півтора року перебував на фронті, воював кулеметником і міг загинути. За цей час Дядюха відрахували з університету, бо він не міг приділяти достатньо часу навчанню.

Суд задовольнив позов частково та постановив виплатити компенсацію у розмірі 50 тисяч гривень. Наразі він повертається до цивільного життя, планує поновитися в університеті й закінчити навчання.

“У 21 рік Дядюх має посвідчення учасника бойових дій”, – констатував юрист.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...