facebook

“Ухилянти” у сльозах: у Раді підготували нове жорстке покарання — окремим законом

З’явилися деталі

До Ради подано законопроєкт про покарання для чоловіків за незаконний перетин українського кордону
Крім оновленого законопроєкту про мобілізацію на сайті парламенту, зареєстровано 31 січня ще й документ, яким пропонується ввести для чоловіків відповідальність за незаконне перетинання державного кордону України з метою ухилення від призову на військову службу. Законопроєкт зареєстровано за №10453.

Ініціаторами подання документа вказано нардепів Сергій Кузьміних, Олександр Горенюк та Анатолій Остапенко. У записці пояснення вони наводять статистику, скільки українських чоловіків могло незаконно виїхати з України, тобто ухилитися від мобілізації.

За даними Євростату, станом на кінець листопада 2023 року починаючи з 24 лютого 2022 року 650 тисяч чоловіків призовного віку залишили межі України.

Наразі вони перебувають у 27 країнах, які входять до Євросоюзу, а також у Швейцарії, Ліхтенштейні та Норвегії.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Євростат не уточнює, скільки з цієї кількості чоловіків виїхали легально з України. Дозволяється зараз виїзд з України чоловікам, якщо вони є батьками трьох та більше дітей віком до 18 років, якщо мають інвалідність другої групи, а також інші категорії осіб, які отримали зняття з військового обліку.

Зазначається, що у статистиці лише зазначені чоловіки, які набули статусу біженців. Тобто реальна кількість чоловіків може бути за кордоном і набагато більшою.

Також автори законопроєкту наводять дані Офісу Генерального прокурора України, що у 2022 році було зареєстровано 1225 кримінальних проваджень за фактом незаконного переправлення осіб через державний кордон України.

Хоча є й динаміка підвищення цього показника, але депутати вважають, що встановлене законом покарання для порушників є недостатнім.

Також автори документа зазначають, що жодна з країн антипутинської коаліції не спрямовуватиме в Україну своїх військовослужбовців, а це означає, що питання мобілізації в Україні є важливим завданням для держави та складової майбутньої Перемоги над рф.

Тому депутати виступають за посилення кримінальної відповідальності за незаконне переправлення осіб через держкордон, скоєне у воєнний час:

За порушення ч. 1 та 2 ст. 332 Кримінального Кодексу України пропонується запровадити відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 9 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 3-х років та з конфіскацією майна;
Ввести кримінальну відповідальність за перетин кордону з метою ухилення від мобілізації у воєнний стан — строк позбавлення волі може становити від 3 до 5 років, за повторне порушення або якщо злочин скоєно групою осіб — від 5 до 8 років.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...