facebook

Мобілізація в Україні з 19 років: заява Разумкова, коментар Фріз

Норма в законопроєкті не містить чіткої визначеності, тому її редагуватиме комітетська правка

Мобілізація в Україні з 19 років: заява Разумкова, коментар Фріз
Норма в законопроєкті не містить чіткої визначеності, тому її редагуватиме комітетська правка

Народний депутат України Дмитро Разумков заявив, що в новому законопроєкті про мобілізацію є норма щодо залучення до армії чоловіків з 19-ти років у разі, якщо вони пройшли базовий військовий вишкіл у 18. За його словами, ця норма може стати «великою проблемою».

«Це велика проблема, бо в законопроєкті прописано таким чином – якщо людина пройде базову військову підготовку у 18 років, то вона отримає військово-облікову спеціальність, стане на облік, і це призведе до того, що ТЦК зможе її мобілізувати у 19 років», – припустив Разумков.

Він додав, що у законопроєкт заклали «відверту брехню», яка підриває довіру до влади та наголосив, що хоче почути позицію Міноборони щодо цього, адже, за його словами, ухвалення цієї норми загрожує «знищенням генофонду держави».

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Ірина Фріз у коментарі «Суспільному» визнала, що законопроєкт про мобілізацію, який Верховна рада ухвалила у першому читанні, містить «значну кількість суперечливих і неправових норм».

«Саме над їх усуненням комітет працює. Це стосується і надмірних повноважень ТЦК, й антиконституційних норм щодо вибірковості застосування до окремих категорій. Тому якщо казати, чи має законопроєкт вади, то так. Їх не мало, але сподіваюся, що комітет запропонує парламенту до другого читання зваженіший і фаховіший документ. Комітет якраз працює над цією нормою, про яку сказав Разумков. Остаточна редакція стане відома після затвердження на черговому засіданні», – зазначила Фріз.

Вона додала, що варто чітко сформулювати норму, яка би не мала правової невизначеності, що несло би ризики стосовно «різного тлумачення».

«Базову загальновійськову підготовку проводитимуть у вищих навчальних закладах, тобто для студентів, які мають відстрочку на час навчання. Але норма в законопроєкті не містить чіткої визначеності, тому її редагуватиме комітетська правка для того, щоб унеможливити подвійне тлумачення», – пояснила представниця профільного комітету.

Нагадаємо, що комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки підтримав надання відстрочки від мобілізації для аспірантів бюджетної та контрактної форм навчання.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...