facebook

Пенсії та пільги зміняться: МВФ дав нові рекомендації Кабміну як рахувати та нараховувати

Подробиці

Що потрібно знати всім українцям
У березні було підписано оновлений Меморандум із Міжнародним валютним фондом (МВФ). Зокрема, у документі йдеться про зміни, які готуються у пенсійній системі та механізм надання допомоги вразливим верствам населення. Про це пише ” Стіна ” з посиланням на матеріал опублікований на сайті “На Пенсії”.

Що у документі?
У пункті 29 оновленого Меморандуму про економічну та фінансову політику з МВФ йдеться:

«Ми плануємо розробити всеосяжну концептуальну основу для вдосконалення пенсійної системи та розглядаємо можливість запровадження другого рівня пенсійної схеми, коли буде створено умови».

При цьому будь-які запропоновані поправки до законодавства, що дають змогу збільшити пенсійні витрати, повинні супроводжуватися середньостроковим аналізом бюджетної та боргової стійкості, а також чітким визначенням необхідних ресурсів у поправках до бюджету Пенсійного фонду. Тобто в Меморандумі міститься натяк, що Україна має заощаджувати і не робити різких кроків щодо збільшення пенсій та пільг.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Зокрема, влада має намір утриматися від:

запровадження нових спеціальних пенсій чи пільг;
збільшення допомоги;
змін, що призведуть до зниження встановленого законом пенсійного віку.
Якщо проаналізувати ці пункти, то насправді нічого страшного в них не написано. Навряд чи в уряді планувалося зменшувати пенсійний вік чи повертати спеціальні пенсії для окремих категорій громадян. Акцент робиться тільки на тому, щоб вводити якнайменше нових пільг і виплат і краще не підвищувати їх.

Виплати поки що зростають
Втім, ми знаємо, що у березні відбулася масштабна індексація пенсій. І хоча багато пенсіонерів рівнем підвищення залишилися незадоволеними, такий перерахунок вимагає дуже багато грошей. Наприклад, у лютому на виплату пенсій пішло 57,9 мільярда гривень, а у березні для цього знадобилося вже 62,1 мільярда гривень, тобто на 4,2 мільярда більше.

Окрім цього, на тлі скасування виплат для частини переселенців уже встигли заявити, що коло осіб, які мають на них право, розширили знову. Більше того, анонсовано, що орієнтовно з червня для внутрішньо переміщених осіб буде запроваджено субсидію на проживання. Цікаво, чи такі кроки узгоджені із західними партнерами, які дають кредити?

На які реформи чекати?
Раніше ми також повідомляли, що йде робота над законопроектом, який закріплює різні види соціальних виплат. Очевидно, йдеться про створення універсальної соціальної допомоги, яка може замінити кілька різних виплат. Це стосуватиметься тих, хто не матиме певного базового доходу. А з іншого боку, повідомляється, що зараз в уряді спільно зі Світовим банком працюють над подальшим посиленням адресності та перевірки засобів допомоги вразливим групам населення.

Тут ми можемо згадати і про пенсійну реформу. Черговий законопроект про накопичувальні пенсії було зареєстровано у Верховній Раді ще у квітні 2023 року. Однак, до голосування справа за рік так і не дійшла. Тобто обидва проекти готувалися вже давно. Проте це дуже далеко від реалізації практично.

Чи допоможе нам кредит?
Таким чином, оновлений Меморандум із МВФ містить добровільні зобов’язання нашої країни здійснити певні кроки.

У свою чергу експерт із соціальних питань Андрій Павловський зазначає, що така політика проводиться задля взяття нових кредитів у МВФ для того, щоб повернути їхньому Фонду за попередні кредити.

За його словами, у 2024 році Україна має сплатити МВФ за попередні кредити майже 3 мільярди доларів. Найбільші виплати припадають на березень та вересень, коли потрібно сплатити МВФ 705,5 мільйона доларів. Від отриманих нещодавно МВФ 880 мільйонів доларів у нашій країні залишаться копійки.

«Дивно, чому влада не ставить перед МВФ питання списання боргів із воюючою Україною? До речі, під час повені МВФ вибачив борги 27 країнам», – додав Павловський.

Що буде із тарифами?
До речі, у меморандумі йдеться не лише про спроби обмежити соціальні виплати, а й необхідність поступового підвищення тарифів. Їх підвищення населення допускається і під час війни, і після її закінчення. У документі йдеться, що стабілізація системи вимагатиме поступового підвищення тарифів на газ та електроенергію з метою відшкодування витрат. Заступниця міністра енергетики Світлана Грінчук поспішила заспокоїти.

 

«Ми зараз навіть не обговорюємо підвищення тарифів, тим більше в такій складній ситуації, коли доводиться в деяких регіонах запроваджувати графіки відключень. Про це не йдеться. Тими силами, які ми маємо, і за допомогою партнерів робитимемо це відновлення та ремонтні роботи».

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...