facebook

“Припинено виплату пенсій цим українцям”: хто в Україні не дочекався своїх грошей вже поточоного місяця

У квітні припинено виплату пенсій багатьом українцям, які належать до категорії ВПО. Виплати припинені тим, хто не пройшов ідентифікацію особи. Як з’ясувалося, процес ідентифікації виявився справжнім квестом, і пройти його змогли не всі.

Як інформує “Today.ua”, про це, зокрема, пише informator, і про це свідчать численні скарги громадян у соцмережах.

Щоб і надалі отримувати пенсію, пенсіонери із числа ВПО мали пройти ідентифікацію особи. Тим, хто не міг особисто з’явитись у відділення Ощадбанку, дали можливість пройти відеоідентифікацію. Та, на жаль, не в усіх випадках цей процес виявився успішним, і людям ідентифікацію не зарахували.

Отже тепер цим пенсіонерам, незважаючи на широко розрекламовані діджиталізацію, цифровізацію та державу у смартфоні, доведеться, таки, торувати стежку до Ощадбанку, аби там особисто засвідчити, що вони живі, і все ще досі мають право на пенсію. До того ж, навіть довівши своє фізичне існування, вони вже в цьому місяці пенсії не отримають, а в ліпшому випадку отримають її наступного місяця. Та й то, якщо не буде більше ніяких збоїв.

Щоби пройти відеоідентифікацію, багатьом людям похилого віку, які зроду-віку не мали смартфона та комп’ютера з інтернетом, довелося шукати “просунутих” родичів або просити молодших сусідів, аби ті допомогли їм скористатися цифровим сервісом. Але зрештою система відеоідентифікації не спрацювала.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Вельми показовою ілюстрацією зневажливого ставлення чиновників до пенсіонерів виглядає звернення одного з громадян до ПФУ:

“Поясніть, будь ласка, що відбувається з відеоідентифікацією? Ваші оператори (pfu723 @ ukr. net) призначають дату та час проведення та надають номер телефону, за яким треба зателефонувати в Google meet. Коли прийшов час телефонувати, цього номеру НЕМАЄ у даному месенджері, а в інших та при дзвінках через сотову мережу він не відповідає. Тобто відеоідентифікація не проведена ЗА ВИНОЮ ОПЕРАТОРА. А потім ви надлилаєте листи, що ідентифікація не зроблена через те, що пенсіонер не вийшов на зв’язок”, – пише чоловік.

За дві доби, що минули від його запиту, ніхто так і не спромігся дати йому відповідь. Таких випадків, на жаль, немало.

Зокрема, informator називає п’ять причин, через які ідентифікація пенсіонерів перетворилася на нездоланну смугу перешкод

З’ясувалось, що ідентифікація стосується всіх пенсіонерів ВПО, а не лише тих, хто став ВПО до 24 лютого 2022 року. Пенсіонери ВПО, які оновили свої довідки ВПО вже після початку війни у 2022 році, також не отримали пенсію.

Пройти процедуру віддалено через відділення АТ “Ощадбанк” – не спрацювало. Багато хто з пенсіонерів ВПО, які проходили процедуру у цей спосіб, залишилися без грошей. У ПФУ пояснюють, що, виявляється, пенсіонери мали пройти цю процедуру до 15 березня, хоча перед тим з усіх прасок віщали, що ідентифікацію продовжено до 31 березня.

Ідентифікуватись через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг ПФУ також виявилось неможливим, бо реєстрація потребує коду заяви (яку пенсіонер має отримати у відділеннях ПФУ особисто). Або “Дія. Підпис”, що у багатьох пенсіонерів ВПО також немає.

Можна було и пройти ідентифікацію за номером телефонів дистанційно, залучивши до процесу інспекторів ПФУ, але з’ясувати хоч щось із цього приводу неможливо. Єдиний телефон, який працює – це телефон гарячої лінії 0800500680, але додзвонитись на нього міг би хіба що екстрасенс.

Нових оголошень про те, що громадянам, які не отримали пенсію у квітні, вже зараз треба йти до відділень ПФУ і проходити ідентифікацію – немає. Але дехто вже сам туди пішов. І, як з’ясувалося, там вже утворилась чимала черга із таким самих неборак. Судячи з номерів талончиків, в одному лише відділені в такій черзі вже кілька сотень людей.

Дехто зі співробітників Пенсійного фонду відверто не розуміє, що так тривожить пенсіонерів, Ну, не отримали свою пенсію у квітні, то отримають у травні, або в червні. Щоправда, в такому разі громадянам разом із пенсійним посвідченням слід було би давати інструкцію, як прожити на три тисячі гривень (або й іще менше), упродовж двох-трьох місяців. І водночас не померти з голоду, купити собі щось із ліків та ще й вчасно сплачувати за комуналку (бо ж субсидію можуть забрати).

Втім, самі пенсіонери тепер пригадують: іще в грудні 2023 віце-прем’єрка Юлія Свириденко відверто попереджала, що через затримку допомоги західних партнерів літнім українцям можуть затримати пенсії, а вчителям та іншим бюджетникам -зарплати. Отже пенсіонери мали зважити на це попередження і з розумінням поставитись до тимчасових незручностей. Авжеж, в Україні – війна.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...