facebook

Українцям у Польщі масово знижуватимуть зарплати: зміни торкнуться мільйонів

Це пов’язано з рішенням Міністерства фінансів

У Міністерстві фінансів та регіональної політики Польщі повідомили про справжню революція на ринку праці, – повідомляє inPoland

У відомстві повідомили, що з 1 січня 2025 року за всіма трудовими договорами umowy zlecenia нараховуватимуться обов’язкові страхові внески.

Консалтингові компанії зазначають, що це може призвести до зниження доходів людей, які працюють за такими контрактами, оскільки їхні заробітні плати обкладатимуться «вищими зборами». На думку експертів, це призведе або до збільшення витрат замовника, або до зменшення чистої винагороди працівника.

За даними офіційної польської статистики саме umowа zlecenia є найпоширенішою угодою, за якою відбувається працевлаштування українців.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Після введення цієї зміни виплати на руки для багатьох працівників відчутно знизяться.

Виняток становитимуть договори доручення зі старшокласниками та студентами до 26 років.

Наразі люди, які працюють за такими договорами, звільнені від обов’язку сплачувати соціальні внески, якщо їх дохід перевищує мінімальну зарплату. Іншими словами, внески на соціальне страхування сплачуються до мінімальної заробітної плати, а надлишок не обкладається соціальними зборами.

Експерти підрахували, що витрати роботодавців зростуть на 20%.

 

Тож можна передбачити, що частина з них буде перекладена на самих працівників.

Зміни повинні бути запроваджені з 1 січня 2025 року. Однак роботодавці вважають, що не встигнуть підготуватися до цього терміну.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...