facebook

МЗС РФ видав поради для росіян за кордоном: уникати матюків, слова “ніггер” і конфліктів

Міністерство закордонних справ Росії опублікувало інформацію про те, як російським туристам слід поводитися в різних країнах світу.
Рекомендації вже привернули увагу західних ЗМІ, зокрема фінської телерадіокомпанії Yle.
Зокрема, як пише МЗС РФ, у Фінляндії не рекомендується говорити “чухонець” або “чухна”, оскільки фіни знають, що ці слова – зневажлива назва їхнього народу. МЗС попереджає, що фіни можуть відреагувати на ці слова дуже різко.


Росіянам рекомендують поводитися гідно, якщо вони почують фінські прізвища, “які російською звучать майже непристойно”. Для прикладу міністерство наводить такі прізвища, як Huitu, Hujala і Hujanen. Реакція на такі прізвища має бути спокійною, попереджає МЗС.
Схожі рекомендації і щодо Сербії – зокрема, дипломатичне відомство попереджає росіян, що “емоційно забарвлена реакція на такі сербські слова, як “понос” (гордість), “яблан” (тополя), “ябука” (яблуко/яблуня), “позоріште” (театр), “матерни” (рідна), може бути сприйнята як недоречна”.
Також МЗС РФ рекомендує своїм громадянам утримуватися від нецензурної лайки у багатьох країнах. Зокрема, не радять використовувати її у Фінляндії, оскільки багато фінів знають її значення. Щодо Словаччини відомство попереджає: словацька нецензурна лайка схожа з російською, а за матюки в громадських місцях можна отримати штраф у 50-100 євро.
Крім того, в низці країн, попереджає МЗС РФ, варто уникати ставлення до жінок, яке може бути сприйняте як “сексистське”, а також тримати при собі думку щодо ЛГБТ.
“Бажано не реагувати на представників ЛГБТ-спільноти, не адресувати їм образливих слів або жестів”, – зазначає МЗС РФ у рекомендаціях щодо поведінки у Франції.
“Канада, де давно легалізовані одностатеві шлюби і спостерігається серйозна “зацикленість” на гендерній рівності, – не найкраще місце для переказів “сальних чоловічих” анекдотів і жартів про “нетрадиціоналів”, – зазначає також відомство.
Крім того, росіянам не рекомендують вживати слова “негр” і “ніггер” в країнах з часткою темношкірого населення. А в Румунії варто уникати слів “жид” і “циган”, зазначає МЗС РФ.
Крім того, для уникнення конфліктних ситуацій росіянам рекомендують не намагатися пояснити іноземцям щось російською мовою і обурюватися, що їх не розуміють.
Серед рекомендацій також є поради загального характеру, як слід поводитися у різних культурних і етнічних спільнотах.
Варто зазначити, що поради опубліковані лише щодо окремих держав. Для України і Польщі, зокрема, таких рекомендацій не розробили, хоча у переліку є Чехія і Словаччина.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...