Мобілізація по-новому: адвокат назвав три підстави для затримання та доправлення до ТЦК

Є три підстави, коли правоохоронці можуть затримати військовогозобов’язаного та доправити до ТЦК та СП.

Про це розповів адвокат Роман Сімутін на своєму Ютуб-каналі.

За його словами, першою підставою для застосування затримання та доставлення особи до ТЦК є встановлення поліцейським факту вчинення особою адмінправопорушення, передбаченого статтями 210 або 210-1 Кодексу про адмінправопорушення.

“Чи може подібна інформація слугувати якраз підставою для затримання? Ні, бо потрібні докази, наприклад, що відносно вас начальником ТЦК винесена постанова – серія, номер, дата, час та фабула справи. Тобто коли вручалася повістка, спосіб вручення і коли ви не явилися. Крім цього повинна міститися інформація щодо наявності листа начальника ТЦК щодо вашого затримання та доставлення. Лише однієї інформації, що ви порушуєте мобілізаційне законодавство, як це відбувається зараз, недостатньо”, – наголосив він.

Тож у такому випадку, зазначає адвокат, можна вносити свої заперечення та вимагати надати докази для затримання.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Друга підстава викладена у пункті 47. Так йдеться, що у разі відмови від отримання повістки, поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адмінзатримання та доставлення громадянина до ТЦК на підставі статтей 261 та 262 Кодексу про адмінправопорушення.

“Тобто, якщо на вулиці вас зупинила група оповіщення у складі працівників ТЦК та поліцейських і намагаються вручити повістку для оновлення облікових даних або відправленньня на ВЛК, а ви відмовляєтеся їх отримувати, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення, після чого поліцейський здійснює адмінзатримання та доставлення цієї особи до ТЦК. Саме ця норма дає необмежені повноваження та узаконює незаконні затримання з бусиком. Тобто можна затримати громадянина, не встановивши в його діях складу адміністративного правопорушення”, – пояснив він.

Третя підстава, розповів Сімутін, викладена у пункті 54. Відповідно до цієї статті, якщо під час перевірки військово-облікового документа буде встановлено, що громадянин порушує правила військового обліку і виявлені розбіжності військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних і резервіств “Оберіг”, то у такому випадку старший групи оповіщення спочатку пропонує прослідувати до ТЦК для взяття на військовий облік, або проходження медогляду, або уточнення своїх персональних даних. Тоді на місці оформлюється та вручається повістка.

“У разі відмови від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, якій підписується не менше ніж двома членами групи оповіщення. Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину і подається керівнику ТЦК для вжиття заходів до правопорушника”, – пояснив юрист.

 

Саша

Recent Posts

Без світла будемо по 7 годин: в Укренерго попередили про сірі зони з 11:00 до 23:00

У найближчі кілька тижнів енергосистема зазнаватиме значних навантажень, і в години пікового споживання відключення електроенергії…

2 години ago

Нове лихо: пенсій не буде – українцям озвучили цілий список причин

Подробиці Українцям озвучили список причин, через які виплата пенсії може припинитися Законодавством визначено перелік причин,…

4 години ago

Бронь від мобілізації: у Раді хочуть дати “імунітет” від служби фахівцям однієї категорії

Подробиці Бронь від мобілізації можуть отримати всі українські перевізники В Україні мають намір надавати бронь…

5 години ago

Чоловікам можна не проходити ВЛК: але є нюанс – можуть мобілізувати

Що про це відомо Українські громадяни до 25 років під час мобілізації зазвичай не проходять…

6 години ago

Вже до 20 червня: кожна українська родина втратить значну суму грошей.

Готуємо гаманці та заспокійливі Кінець кожного місяця українці чекають з особливим "трепетом", адже починають приходити…

8 години ago

Мобілізація через посередників: із чоловіків вибивають від 1500 до 3000 доларів

Україна стикається зі зростаючою кількістю спроб укладання фіктивних шлюбів. Спроби укласти фіктивний шлюб між військовозобов’язаними…

18 години ago