facebook

“Повістки до 18 років для цих українців, ТЦК застосує радикальні заходи в рамках мобілізації”: що буде після 1 червня?

Новий законопроєкт про мобілізацію, який набув чинності 18 травня, регулює багато нюансів військового обліку та мобілізації. Перше і найважливіше, про що свідчить мобілізація в Україні 2024 – усі військовозобов’язані чоловіки з 18 до 60 років мають оновити свої дані в ТЦК до 16 липня 2024 року.

Що включає в себе новий законопроєкт про мобілізацію – важливі зміни

Як інформує “УНІАН”, закон про мобілізацію містить кілька положень, що стосуються військовозобов’язаних чоловіків. Ці норми діють разом з іншими законодавчими положеннями та актами, ухваленими навесні 2024 року.

Як ми вже говорили, чоловіки від 18 до 60 років повинні оновити свої дані в ТЦК (це не стосується осіб, які виконали такий обов’язок з 17 квітня по 18 травня). Нижче наведено список інформації, яку необхідно надати співробітникам військкоматів:

адреса місця проживання; контактний номер телефону; адреса електронної пошти; всі інші персональні дані на вимогу.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Після того як чоловік оновить інформацію про себе, співробітники ТЦК вклеять у військовий квиток спеціальний штрих-код з індивідуальним номером. Зчитавши його, поліція або військкомат зможуть перевірити особу, яка їх цікавить, через “Оберіг” – реєстр військовозобов’язаних (їм система “Оберіг” доступна онлайн).

Актуалізувати інформацію про себе можна по-різному:

оновити дані в ТЦК; в електронному кабінеті призовника; у ЦНАПі.

Якщо справа стосується військовозобов’язаних чоловіків, які мешкають за кордоном, то вони мають оновити дані, використовуючи офіційну електронну пошту ТЦК та СП. Тоді кожен громадянин України (навіть якщо він перебуває за межами країни) потрапить до бази “Оберіг”.

Військово-облікові документи

Новий закон про мобілізацію в Україні також зобов’язує чоловіків віком від 18 до 60 років завжди мати при собі військово-облікові документи. Перевіряти їх мають право і співробітники ТЦК, і поліцейські – це необхідно для того, щоб переконатися в тому, що військовозобов’язаний чоловік оновив інформацію про себе у відповідному відомстві або онлайн.

Те саме стосується і тих, хто з якоїсь причини знятий з військового обліку або має відстрочку від служби – документи, що підтверджують це, завжди мають бути “при собі”. В іншому разі у ТЦК або поліції можуть виникнути запитання до громадянина України.

Статус “обмежено придатний”

Якщо чоловік проходив медкомісію в ТЦК і отримав статус “обмежено придатний до військової служби”, то новий законопроєкт про мобілізацію позбавляє його цього статусу. Згідно з ухваленим законодавством, усі військовозобов’язані чоловіки зі статусом “обмежено придатний” мають пройти медкомісію знову до 4 лютого 2025 року. Їм буде присвоєно статус “придатний” або “не придатний”.

Електронний кабінет призовника

Система “Оберіг” – це, наразі, найповніше зібрання інформації про військовозобов’язаних чоловіків. У кожній анкеті буде вказано не тільки ПІБ, адресу та контактні дані, а навіть і рівень знання мов, освіту, місце роботи, досвід тощо. Новий законопроєкт про мобілізацію не передбачає згоди чоловіків на обробку їхніх даних. Влада працює над додатком, який можна завантажити в Play Market або App Store, зараз такі надії покладають на Резерв+. Встановивши його, чоловік зможе побачити:

чи є він у реєстрі Оберіг, чи правильно внесли його особисті дані; оновити або доповнити їх.

Наразі застосунок працює не особливо коректно, а співробітники ТЦК не справляються з навантаженням, тому зараз говорити про зручність тих чи інших електронних кабінетів не доводиться.

Заборона на надання консульських послуг

Усіх тих чоловіків, які проживають за кордоном, також зачепив цей законопроєкт – мобілізація “просто зараз” їм не загрожує, але ніхто у віці від 18 до 60 років не зможе скористатися послугами консульства, поки не оновить свої дані онлайн.

Це не стосується випадків, коли потрібно:

оформити папери для повернення в Україну, провести будь-які консульські дії для дітей громадянина України, якщо другий з батьків має громадянство іншої країни або не має його зовсім; звернутися до консульства за заявою громадянина України, який заарештований або позбавлений волі за кордоном.

Також жоден військовозобов’язаний чоловік віком від 18 до 60 років не зможе оформити внутрішній або закордонний паспорт у КП “Документ” поза територією України. Натомість можна отримати сірий паспорт для українців, які опинилися за кордоном без документів.

Базова військова служба та підготовка у вишах

Також новий законопроєкт про мобілізацію регулює можливість для молодих людей пройти військову підготовку. Оскільки призовний вік знижено з 27 до 25 років, то цей обов’язок стосується всіх чоловіків зазначеного віку (жінки можуть наслідувати їхній приклад на добровільній основі).

Це означає, що замість строкової служби вводиться базова військова. Триває вона в мирний час і особливий період до 5 місяців, у період воєнного стану – до 3 місяців, пройти її повинні всі чоловіки від 18 до 25 років (жінки добровільно).

Відстрочка від базової військової служби передбачена, якщо призовник:

тимчасово непридатний до військової служби за станом здоров’я; обрав відповідний рік, у якому бажає пройти базову військову службу; має право на звільнення з військової служби за сімейними обставинами або з інших поважних причин, перелік яких визначено окремо; підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, або кримінальна справа розглядається судом.

Також відстрочку можуть отримати студенти закладів загальної середньої, фахової (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти, вищої духовної освіти (за денною або дуальною формою здобуття освіти, в інтернатурі або докторантурі), але тоді вона діє, поки молодій людині не виповниться 24 роки.

З 1 вересня 2025 року базова загальновійськова підготовка – це окрема навчальна дисципліна, обов’язкова для чоловіків і добровільна для жінок. Якщо молоді люди пройдуть її у ВНЗ, то додатково їм робити цього не доведеться. Без проходження такої служби влаштуватися на роботу в будь-які державні структури буде неможливо.

Служба за контрактом

Новий закон про мобілізацію вніс зміни у строки, які військовозобов’язаний, який підписав контракт, проведе на службі. Для громадян України від 18 до 25 років і для тих, хто має медичну та\або психологічну освіту, і їх приймають на службу за цими спеціальностями – 1 рік. Усі інші контрактники служать до кінця особливого періоду – тобто, до моменту, поки влада країни не скасує воєнний стан.

Хто може вручати повістки і що буде, якщо не прийти за нею

Новий законопроєкт про мобілізацію в Україні розширив перелік повноважень багатьох керівників різних установ і співробітників силових відомств нашої країни. Так, після 18 травня 2024 року вручати повістки можуть:

працівники ТЦК, СБУ або Служби зовнішньої розвідки; представники виконкомів; керівники підприємств і навчальних закладів; представники ЖЕКів та ОСББ.

Важливо пам’ятати, що дотримуватися закону про мобілізацію повинні не тільки військовозобов’язані чоловіки, а й співробітники ТЦК. Перед тим як вручити повістку, вони мають представитися, озвучити свої ПІБ, посаду, а також показати посвідчення, якщо громадянин вимагає цього.

Неявка за повісткою вважається поважною, якщо цьому завадили:

перешкоди стихійного характеру;

хвороба призовника;

військові дії на відповідній території та їхні наслідки або інші обставини, що позбавили його можливості особисто прибути в зазначені пункт і строк;

смерть близьких родичів громадянина (батьків, дружини або чоловіка, дитини, рідних брата, сестри, діда, бабусі) або близького родича його дружини (чоловіка);

інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у визначений строк.

Будь-яка з перерахованих вище причин має бути підтверджена відповідним документом. Ба більше – військовозобов’язаний чоловік зобов’язаний самостійно повідомити в ТЦК про причину своєї неявки за повісткою не пізніше, ніж протягом трьох днів від дати, зазначеної в повістці, а протягом тижня все одно прийти в ТЦК.

Як інформує “НВ”, військовий облік військовозобов’язаних відрізняється від обліку призовників та стосується різних категорій населення. Сухопутні війська Збройних Сил України пояснили, хто з чоловіків зобов’язаний прибути до ТЦК до 18 років.

Відповідно до статті 14 Закону Про військовий обов’язок і військову службу щороку протягом січня-березня на військовий облік беруться громадяни України чоловічої статі, яким у рік взяття на військовий облік виповнюється 17 років, пишуть у роз’ясненні Сухопутних військ щодо взяття громадян України на військовий облік призовників.

Взяття громадян України на військовий облік призовників здійснюється у районних та міських територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання особи.

Для взяття на військовий облік призовників громадяни України зобов’язані особисто прибути до відповідного ТЦК у строк, визначений у повістці, та подати необхідні документи, перелік яких установлюється Міністерством оборони України.

Юнаки, які з певних причин не стали на військовий облік, оповіщаються за місцем реєстрації за допомогою повісток, для прибуття в ТЦК та постановки на військовий облік.

Постановка на військовий облік не має відношення до мобілізаційних заходів, які тривають, підсумували у Сухопутних військах.

Категорії чоловіків щодо військового обов’язку

Відповідно до пункту 9 статті 1 Закону України про військовий обов’язок та військову службу громадяни України поділяються на такі категорії щодо військового обов’язку:

допризовники — це особи, які підлягають приписці до призовних дільниць, а призовниками є особи, які вже приписані до призовних дільниць;

призовники ― особи, приписані до призовних дільниць;

військовозобов’язані ― особи, які перебувають у запасі для комплектування ЗСУ та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

резервісти ― особи, які проходять службу у військовому резерві ЗСУ, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

Допризовниками є юнаки в рік настання 17 років, коли вони мають стати на військовий облік призовників.

Призовники ― чоловіки від 18 до 25 років, які мають проходити строкову військову службу.

Резервісти ― зобов’язані прибувати до військової частини, в якій вони проходять службу у військовому резерві, за викликом командира цієї військової частини.

Військовозобов’язані ― загальне поняття відносно чоловіків, які проходили строкову службу, або яким виповнилося 25 років, але вони не досягли граничного віку перебування в запасі, тобто 60 років. Вважається, що вони проходять військову службу в запасі й можуть бути мобілізовані.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...