Categories: Погода

“Мaштaбнa нeгoдa нeceться, литимуть дощі, мoгутня гpoзa хлuнe нa цiлi мicтa”. Ексклюзивний прогноз погоди, місяць буде жахливим

Погоду 2 червня буде визначати циклон із заходу, який з п’ятниці почав рух у північно-східному напрямку.

Синоптики прогнозують дощі з грозами на території країни, крім південно-східних областей. Вітер в цей день буде південно-західний зі швидкістю 7-12 м/с.

“Температура в західних областях вночі 10-15°, вдень 21-26°; на решті території вночі 13-18°, вдень 27-32°, у північних, Вінницькій та Черкаській областях 24-29°”, – йдеться у повідомленні.

  Тому вдень у західних областях та місцями на Київщині прогнозуються короткочасні дощі. У деяких областях України температура повітря може опуститися до 12 градусів тепла.

 За даними багаторічних спостережень, у червні абсолютний мінімум температури повітря на високо гір′ї Карпат становив до -5 градусів. Чи варто готуватися до подібного, пояснили експерти.

Як інформують “ФАКТИ”, про це розповів синоптик Українського гідрометцентру Іван Семиліт.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Погода в Україні у червні

“Повітряні потоки очікуємо переважно з півдня, тож вітер буде теплим. Вночі температурні значення будуть в межах від +12 °C до +17 °C по всій території України. Вдень стовпчики термометрів будуть підійматися до +23-28 °C майже скрізь”, – наголосив синоптик.

За його словами, на сході та південному сході через те, що не буде опадів, денні максимуми можуть сягати +32 °C.

Дощі в Україні

Наступного тижня дощі все ж очікуються по Україні, але це короткочасні літні дощі. Без змін залишається погода у південно-східному регіоні, там без опадів.

– У регіонах, де будуть ось ці маленькі короткочасні дощики, очікується підвищення температури на 1-2 градуси, тож температури коливатимуться в межах +24-29 °C. Проте у південних та південно-східних регіонах вже, як правило, в день значення температури можуть зрости до +34 °C, – розповів Іван Семиліт.

Прогноз погоди на 2-3 червня

Синоптики прогнозують місцями дощі та грози. Вдень в окремих районах град.

У південно-східній частині країни, 2 червня у східних, а 3 червня вночі і у західних областях без опадів.

Вітер здебільшого південно-західний, 7-12 м/с.

Температура у західних областях вночі +10-15 °C, вдень +21-26 °C; на решті території вночі +13-18 °C, вдень +24-29 °C, на півдні та сході України +28-33 °C.

Прогноз погоди на 4-5 червня

Вночі місцями, а вдень повсюди очікуються короткочасні дощі та грози. У південно-східних областях без опадів.

Температура:

Вночі +13-19 °C; у західних областях +10-15 °C; вдень +23-29 °C; на півдні та сході України до +32 °C; у західних, а 5 червня і в північних областях +20-26 °C. Консультативний прогноз на 6-10 червня

На більшій частині території України очікується нестійка погода: місцями короткочасні дощі та грози. У південних регіонах, а також 6-8 червня і у східних областях та в Криму без опадів.

Температура вночі +13-19 °C, вдень +23-29 °C; на півдні та сході країни вночі +17-23 °C, вдень +30-34 °C.

Яка погода чекає нас у червні, з’ясував ТСН.ua

Добігає кінця сухий і не дуже спекотний травень, починається літо. Червень – місяць літнього сонцестояння, тобто коли сонце в північній півкулі, в якій розташована Україна, знаходиться у найпівденнішій точці свого руху. День тоді найдовший, а ніч найкоротша, надалі дні починають зменшуватись, а ночі збільшуватись. У 2024 році літнє сонцестояння або сонцеворот випадає на 21 червня, найдовший день в Україні триває 16 годин 27 хвилин.

У північній півкулі з цієї події починається астрономічне літо.

Нагадаємо: метеорологічне літо настає, коли середньодобова температура повітря перевищує +15 градусів. Цього року у більшості регіонів України воно настало на 1,5 місяці пізніше за кліматичну норму, лише 18 травня, тобто метеорологічна весна тривала 115 днів.

Яка погода чекає нас у червні, з’ясував ТСН.ua. Ми традиційно порівняли довгостроковий прогноз Укргідрометцентру та узагальнений прогноз двох популярних метеосайтів: meteofor і sinoptik.

Укргідрометцентр: Чекаємо на люту спеку і “гойдалки”
Український Гідрометцентр повідомляє, що прийдешній червень виявиться середньостатистичним, але теплішим, ніж торішній. Середня місячна температура повітря передбачається 19-23 градуси тепла, в гірських районах +16-19, що на 1,5-2 градуси вище за норму. Це на 4-6 градусів тепліше, ніж у травні.

За даними багаторічних спостережень, абсолютний мінімум температури повітря у червні становить 1 градус тепла, однак у гірських районах, Волинській, Рівненській, північних, північно-східних та Дніпропетровській областях місцями було зафіксовано від 0,3 до 3,4 градусів морозу, на високогір′ї Карпат до -5 градусів. Абсолютний максимум температури – 38 градусів тепла, в Одеській, Херсонській, Харківській та Луганській областях місцями +39,8 градусів, в гірських районах +25-33.

Якщо порівняти з травнем, то в травні найбільші морози сягали 10 градусів, а в найжаркіший день було не вище +39 градусів. Місячна кількість опадів у червні прогнозується 49-90 мм, в Карпатах та місцями на Прикарпатті та Закарпатті 117-171 мм. Це в межах норми і більше, ніж випало у травні.

Як розповіла нам керівниця відділу агрометеорології Укргідрометцентру кандидат географічних наук Тетяна Адаменко, все вказує на те, що прохолодного червня не буде, адже з п’яти попередніх місяців поточного року чотири місяці виявились теплішими за норму. За її словами, аномальним став лише травень: температура нижче норми, майже повна відсутність опадів і заморозки, такого травня не було останні 30 років.

“Червень розпочнеться комфортною теплою погодою із короткочасними дощами по всій території, проте на Лівобережжі їх буде обмаль на фоні значно вищих, ніж у травні, температур повітря, – говорить Тетяна Адаменко. – На півдні, у центрі та сході країни у другій п’ятиденці очікуються температури вдень +30-33 градуси, в західних та північних областях +27-29 градусів. Втім, для червня типовим є нестійкий характер погоди, можливі похолодання, пізні заморозки були навіть 20 червня”.

За словами Тетяни Адаменко, активнішими стають грозові процеси, частіше спостерігаються град, шквали. У червні дощі переважно рясні, грозові та зливові. За статистикою метеоспостережень, кількість дощових днів у південних та східних областях становить 5-11, на решті території – 10-15, у Карпатах – до 19 днів.

Однак і засухи у червні також звичайне явище для нашого клімату. Найменша кількість опадів, зафіксована у червні – 1 (один!) мм.

Саша

Recent Posts

Як дізнатися чи оштрафував вас ТЦК: дані з відкритої системи Мін’юсту – інструкція

Важлива інформація Як дізнатися, чи накладено штраф за ухилення від мобілізації Якщо ТЦК наклав своєю…

1 годину ago

Бeз мaми зaлишилиcь тpoє дiтeй: нa фpoнтi загинулa зaxиcниця тa пoeткa Oкcaнa Кopoткa

Нa вiйнi зaгинулa мoлoдшa cepжaнткa Oкcaнa Миxaйлiвнa Кopoткa з Чepнiгiвcькoї oблacтi. Вoнa пoчaлa cлужити щe…

2 години ago

Стосується всіх водіїв: ПриватБанк зробив термінове попередження – вже й до машин дісталися

Подробиці Найбільший банк України запустив акцію, яка зацікавить автовласників Приватбанк запустив акцію, в рамках якої…

4 години ago

Аномальна спека +39 градусів та грози: синоптики шокували прогнозом погоди

В Україні очікується аномальна спека. У середу, 3 липня, дощова та прохолодна погода можлива у…

5 години ago

Українці у Польщі вже почали молитися – часу залишилося лише до осені, що буде далі

Термін перебування українців із тимчасовим захистом продовжено до 30 вересня 2025 року. Уряд Польщі продовжує…

15 години ago

Насувається дика гроза: синоптики та енергетики б’ють на сполох – яким областям приготуватися

I рівень небезпечності Ряд областей накриють грози, зливи та град На деякі регіони країни чекає…

17 години ago