Мобілізація в Україні: чи буде військова поліція силоміць заходити до житла ухилянтів

Один з ініаторів законопроєкта розповів, як будуть діяти нові правоохоронці.

В Україні незабаром планують створити окрему правоохоронну структуру – військову поліцію, яка буде забезпечувати правопорядок та військову дисципліну серед військовослужбовців, резервістів та військовозобов’язаних. Відповідний законопроєкт вже опубліковано на сайті Верховної Ради, де вказано, що документ вже проаналізували у парламентському комітеті з питань правоохоронної діяльності. ТСН.ua

Водночас в адвокатських спільнотах припускають, що створення такої поліції буде “доброю” новиною для ухилянтів. Юристи звертають увагу на те, що в разі набуття чинності цього проєкта, військові поліцейські матимуть право перевіряти документи у водіїв та в окремих випадках потрапляти в приватне житло.

Деталі нового законопроєкта в коментарі для ТСН.ua розповів один з його ініціаторів, представник комітету Ради з питань правоохоронної діяльності Владлен Неклюдов. Він каже, що військові поліцейські будуть забезпечувати порядок в тому числі на дорогах. Крім того, такі правоохоронці дійсно будуть наділені правом проникати у житло.

“Акцентується увага на тому, що військова поліція буде контролювати ситуацію на дорогах, коли військовослужбовці, працівники міністерства оборони або резервісти будуть порушувати правила дорожнього руху. Наприклад, коли будуть перевищувати швидкість і це може призвести до тяжких наслідків, коли порушують правила користування ременями безпеки чи шоломами”, – каже Владлен Неклюдов.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

До цього він додає, що можуть бути інші ситуації, які також будуть в полі зору військової поліції.

“Наприклад, зловживання владою у військових частинах, витрати майна, які призводять до великих наслідків, зберігання наркотичних засобів, вживання спиртних напоїв та інші порушення”, – каже народний депутат.

Чи будуть з новою силою виявляти ухилянтів
Наразі в соцмережах припускають, що військова поліція може створюватись ще і заради того, щоб виявляти ухилянтів. На це Владлен Неклюдов відповів нам так: “Основне завдання – зберегти життя військових, забезпечення порядку і на дорогах, і у військових частинах, і поряд з ними. Я активно просуваю цей законопроєкт. Пам’ятаєте ситуацію, коли загинув поліцейський від рук військових, які перевозили вибухові пристрої (подія мала місце на Вінничині в квітні цього року – Ред.). Поліцейський не загинув би, якби була військова поліція, якщо було б дотримання правопорядку і на фронті, і на дорогах. Ті, хто будуть самовільно залишати частини – це теж входить в поле зору (військової поліції – Ред.). Якщо військовослужбовці будуть залишати частини, то ворог зайде та захватить країну. Я вважаю, що без військової поліції неможливо дотримуватись законності і правопорядку як на фронті, так і на дорогах”.

За словами Неклюдова, на військову поліцію будуть поширюватися повноваження по охороні майна.

Разом з тим Неклюдов вважає, що наразі інформацію про законопроєкт дещо перекручують ті, хто працює не в інтересах України.

Чи матиме право військова поліція заходити до житла
На це питання Владлен Неклюдов відповів нам так: “Проникати до житла тільки в тих ситуаціях, які передбачені законом. Якщо буде йтись про рятування життя, то звісно без ухвали суду будуть це робити. Але військовій поліції ми не даємо функції дізнання та досудове розслідування. Є певні зміни в КПК, які надають їм право виконувати доручення слідчого і прокурора. А широких повноважень не надаємо, щоб не “розганяти зраду”. Якщо будуть порушення закона – будемо реагувати. Слідства у військовій поліції не буде, слідство буде за ДБР. У ДБР слідство військова поліція забирати не буде. Тільки допомогти”.

Резюмуючи, Неклюдов каже: “Дуже багато військових страждає через те, що немає законності та правопорядку”.

 

Саша

Recent Posts

Пенсіонерам та їхнім рідним почали виставляти величезні штрафи: у ПФУ попередили, що покарають кожного

Подробиці У ПФУ попередили, пенсіонерам та їхнім рідним почали виставляти величезні штрафи - за що…

54 хв. ago

“Потужна негода накриє регіон України, синоптики сказали про несамовитий дощ”: наближається жахлива злива

Синоптик Наталія Діденко оприлюднила новий прогноз погоди на вихідні 29 та 30 червня. Чим потішить…

2 години ago

НАЗК припинило держфінансування партії “Голос” через численні порушення

Національне агентство з питань запобігання корупції припинило державне фінансування партії "Голос". Про це йдеться в наказі НАЗК…

11 години ago

З липня готуйтеся до мобілізації: у кого з нового місяця пропаде право на відстрочку

Подробиці У кого з 1 липня пропаде право на відстрочку У липні декілька категорій українців…

11 години ago

Фатальне 16 липня для всіх чоловіків: як будуть вручати повістки, штрафи та мобілізувати

Подробиці Міністерство оборони не підтримало законопроєкт про продовження терміну поновлення даних у ТЦК. Адвокат Крістіна…

14 години ago

“Долар під питанням, курс валют насторожив усю Україну”: чи варто українцям встигнути скупити валюту до кінця 2024

В Україні курс долара вже перевищив психологічну позначку у 40 гривень. Багато хто побоюється подальшого…

16 години ago