facebook

Пенсія зміниться в половину: українців попередили, що потрібно зробити

Подробиці

Що потрібно зробити українцям, щоб збільшити розмір пенсії на 50%
В Україні можна збільшити розмір майбутньої пенсії більш ніж на 50%. Для цього потрібно вийти на пенсію пізніше. Якщо добровільно не оформляти виплату в 60 років, а дочекатися віку в 65 років та 7 місяців, надбавка буде у розмірі 50%. Це випливає із 29-ї статті Закону “Про загальнообов’язкове пенсійне страхування”.

Згідно із законом, якщо українець самостійно ухвалює рішення вийти на пенсію пізніше, його виплату збільшать на певний відсоток. Так:

якщо відстрочити пенсію на період до п’яти років – за кожний місяць без пенсії розмір виплати збільшать на 0,5%;
якщо відстрочити пенсію на період від п’яти років – за кожний місяць без пенсії розмір виплати збільшать на 0,75%.
Тобто українець, який вийде на пенсію на 5 років та 7 місяців пізніше, зможе отримати надбавку до пенсії у розмірі близько 50%. Припустимо, якщо за формулою ви заробили на пенсію у розмірі 5 тис. грн і вирішили продовжити працювати та звернетеся по виплату в 65 років та 7 місяців, ваша пенсія становитиме вже 7,5 років.

Середня пенсія з початку року зросла з 5,3 до 5,7 тис. грн (останні дані за квітень). Насправді середня пенсія не показує реальну картину. По-перше, виплати дуже різняться залежно від регіону. Якщо в Києві пенсіонери в середньому отримують 7848 грн, то в Тернопільській області всього 4399 грн.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Із загальної кількості пенсіонерів (10,1 млн) найбільша кількість отримує до 3000 грн (2,72 млн осіб, або 26,84%). Ще 17,2% пенсіонерів (1,7 млн осіб) отримують пенсію від 3 до 4 тис. грн. Тобто 44% пенсіонерів мають пенсію в розмірі до 4 тис. грн.

Якщо врахувати і тих, хто отримує до 5 тис. грн, то таку виплату отримують 62,6% українців на пенсії.

Тобто більшість українських пенсіонерів не мають середньої пенсії в 5,7 тис. грн. Її вираховують як середню арифметичну, а не середню медіанну. Другий показник вказував би на те, яку пенсію отримують більшість українців. І ця цифра була б значно меншою за 5,7 тис. грн.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...