“У ТЦК мають спосіб знайти всіх ухилянтів для мобілізації”: коли користувачів “Резерв+” вистежать за IP-адресами?

На думку Костянтина Корсуна, такі сервіси, як “Дія” і “Резерв+”, відкривають шляхи для зловживання з боку влади та правоохоронців.

Як інформує “ФОКУС”, юрист і експерт із кібербезпеки Костянтин Корсун уважає, що за допомогою мобільного застосунку для військовозобов’язаних “Резерв+” можна буде дізнатися місцеперебування людини за IP-адресою. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook 5 червня.

Костянтин Корсун відреагував на статтю порталу “Експерт”, у якій ідеться про те, що правоохоронці можуть відстежувати місця перебування українців за кордоном, використовуючи застосунок “Дія”. Такого висновку журналісти дійшли, ознайомившись із рішенням Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду (ВАКС) у справі про зловживання службовим становищем посадовими особами АТ “Одеський припортовий завод”. У документі зазначено, що НАБУ виявило місцезнаходження одного з підозрюваних через IP-адреси, які той використовував для входу в “Дію”.

“IP-адреси, які використовувалися особою для входу в систему “Дія”, розташовані в Об’єднаних Арабських Еміратах, Австрії, Італії, Мальдівах і Туреччині, що підтверджується матеріалами справи”, — йдеться в рішенні суду.

На думку Костянтина Корсуна, у майбутньому українська влада і правоохоронці можуть зловживати таким інструментом, “зливаючи” дані не тільки корупціонерів, а й журналістів, опозиціонерів та інших громадян. Крім того, експерт вважає, що “Резерв+” несе в собі аналогічну загрозу. Він підкреслив, що користувачі застосунку, які отримали статус “у розшуку”, зобов’язані прибути до Територіального центру комплектування та соцпідтримки (ТЦК і СП).

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“І вже не відмажешся типу “я не знав”: сам скачав, сам авторизувався, сам дав номер телефону та email. І пофіг що ти там за кордоном: оголосимо в міжнародний розшук, заарештуємо рахунки і майно”, — заявив Костянтин Корсун.

Саша

Recent Posts

Знайдуть усіх, хто хоч раз “засвітився”: відомо, які дані призовників потраплять в електронний реєстр

В Україні з’явився електронний Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів, куди вноситимуть персональні дані…

4 години ago

Йти до ТЦК не доведеться: відомо, хто отримає автоматичну відстрочку від мобілізації

Деякі українці отримають автоматичну відстрочку від мобілізації. Для цього не буде необхідності йти до ТЦК.…

4 години ago

Країну атакувала найсильніша 9-бальна магнітна буря: коли закінчиться шторм

Ця магнітна буря дуже затягується і триватиме щонайменше 10 днів. В Україні серйозно посилилася магнітна…

8 години ago

Повинен знати кожен ухилянт: інструкція як уникнути реального покарання

Подробиці Інструкція, як ухилянтам уникнути реального покарання Військовозобов'язаного громадянина України, який ухилився від мобілізації, за…

10 години ago

“Ці 600 000 чоловіків очікують на скасування відстрочки, кому залишать бронювання з 16 липня”: мобілізація та ТЦК

У повідомленні зазначається, що заборонено залишати авто: На залізничних переїздах та ближче 50 м від…

12 години ago

Правила виїзду з України для чоловіків зміняться від 17 липня: ДПСУ попередила про нові вимоги

Згідно з законом, до 17 липня громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити…

15 години ago