Сорок плюс уже не цікаві: ТЦК тихо почали загрібати на війну тих, кому і 25 не виповнилося – розкрито схему

Через законодавчі нюанси чоловіки до 25 років, які у мирний час через вади здоров’я непридатні до служби і це засвідчили документально, у воєнний час можуть бути мобілізовані. Про це пише BBC.

“Чоловіки від 18 до 25 думають, що вони усі не можуть бути мобілізовані, бо вони призовники. Але їхній статус по факту визначається їхнім військово-обліковим документом”, – твердить юристка Наталя Гнатик.

Зараз на службу в ЗСУ мобілізують військовозобов’язаних у віці з 25 до 60 років і резервістів (навіть якщо немає 25-ти, але є служба в строковій армії), але не призовників (за винятком добровольців). Під час воєнного стану строкової служби в Україні немає.

Тобто навіть якщо хлопець за віком не підходить для служби, але мав статус “обмежено придатного”, то формально він є військовозобов’язаним. Таку норму містило старе мобілізаційне законодавство, а нове – змінило її, але не виправило саму ситуацію. Тобто не повернуло таких чоловіків у категорію призовників.

Розголосу набула історія Ніни Троненко, дружини військового, яка в розпачі розповіла в фейсбуці, як її 22-річного сина “ТЦК забрали на вокзалі в Ужгороді”. Він раніше не служив в армії. Зараз Валентин уже на полігоні. Закарпатський ТЦК каже, що протиправних дій не було.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У коментарі ВВС Україна Ніна Троненко каже, що її син не проходив строкову службу. Більше того, він має невиліковну хворобу в стані ремісії. “Висновків ВЛК йому не надали, він їх в очі не бачив. Лікарка сказала, що раз в ремісії, то придатний”, – передає слова сина жінка.

В офіційній заяві Закарпатського ТЦК вказується на те, що Валентин, який був непридатним в мирний час і обмежено придатним у військовий, “переданий з обліку призовників на військовий облік військовозобов’язаних”.

“Поняття мобілізаційного віку від 25 років – хитке”, – каже адвокатка Гнатик.

У статті 23 закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” зазначено, що призову на військову службу не підлягають “військовозобов’язані до 25 років, які пройшли базову загальновійськову підготовку відповідно до статті 10-1 закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” чи базову військову службу”.

Якщо вам немає 25-ти, ви вже не студент (а це підстава для відстрочки) і у вас немає згаданої базової підготовки – вас можуть мобілізувати, вважає юристка.

Саша

Recent Posts

Спека звалить з ніг – в повітрі вже +37: синоптик Діденко попередили про погоду

А ще сильні зливи та грозові дощі! За повідомленням синоптиків в Україні завтра, 2 липня,…

30 хв. ago

Обновилися в “Резерв+”: чоловікам полетіли несподівані сюрпризи від ТЦК

Що відбувається Навіть після оновлення даних у Резерв+ чоловікам вручають повістки В Україні ще 18…

9 години ago

Відстрочка від мобілізації: українців попередили про подання документів – до або після ВЛК

Що про це відомо До 18 травня 2024 року громадяни подавали документи для відстрочки від…

11 години ago

Тепер повістки будуть на кожному кроці: хто ще отримав такі самі права як ТЦК

Подробиці На період воєнного стану чоловіки віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при…

13 години ago

Водіям приготуватися: вже з липня розпочнуться проблеми яких ще не було, що вводять

Що про це відомо За порушення мобілізаційного законодавства щодо обов'язкового оновлення даних у Територіальному центрі…

15 години ago

Цього чоловіки точно не очікували: як тепер посилатимуть “повістки з сюрпризом”

Стало відомо, що повістки поштою всім військовозобов'язаним українцям надсилатимуть за новими правилами. У військовозобов'язаних залишається…

17 години ago