facebook

Хлопці можете готуватися: депутат розповів про заклик до ЗСУ тих, кому ще немає 25 років

На сьогоднішній день мобілізація в Україні є однією з найгарячіших та найактуальніших тем. При цьому Президент України Володимир Зеленський все тягне за собою питання мобілізації молодих людей віком до 25 років, адже саме на це покоління у держави надія на потужний трудовий потенціал щодо відродження країни та збільшення української нації. У військових, щоправда, із цього приводу своя думка.

Як виявилося, у контексті нещодавніх змін у законодавстві про мобілізацію, мобілізація молоді до 25 років можлива.

І справді, після набрання чинності законом про мобілізацію в Україні почастішали випадки, коли хлопців до 25 років почали відправляти на військово-лікарську комісію, а потім на навчання та фронт.

Співробітники ТЦК кажуть, що призовний вік у особливий період згідно із законом про мобілізацію дійсно настає з 25 років, проте варто розрізняти поняття призовники (від 18 до 25 років), військовозобов’язані та резервісти.

Призовників не повинні відправляти до армії до 25 років.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“У нас є поняття призовники – це люди, які не відслужили термінову службу, не навчалися на військовій кафедрі, відповідно, до 25 років не отримали статус військовозобов’язаного. Вони справді не закликаються, можуть піти лише за власним бажанням на контракт. Для таких людей є можливість йти на річні контракти, а після них уже, наприклад, демобілізуватись”, – каже народний депутат України, секретар парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, полковник СБУ Роман Костенко.

Однак, якщо дотримуватися букви Закону, то можна закликати людей віком до 25 років, якщо вони набули статусу військовозобов’язаного, тобто проходили термінову службу або навчання на військовій кафедрі, а також було списання у мирний час, до 25 років було отримано військовий квиток з позначкою, що не придатний у мирний час, але придатний у воєнний час

Костенко каже, якщо громадянин відслужив термінову службу і йому виповнилося 21 рік на момент 2022 року, а за три дні почалася мобілізація, то він уже є військовозобов’язаним.

“Ти вже проходив термінову службу. Тому, ще раз повторю, що призовників не беруть до 25 років, це протизаконно, а ті, хто набув статусу військовозобов’язаного, їх цілком законно закликають, закон це дозволяє. До того ж у нас є багато курсантів військових училищ, які закінчують навчання у 22 роки. Вони ж не чекають 25 років, а йдуть, керують взводами, ротами, деякі та батальйонами”, – прокоментував Костенко.

До речі, мобілізація до 25 років стала одним із кількох питань, які увечері 19 червня обговорювалися на засіданні тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради з розслідування можливих фактів порушення законодавства України у Міністерстві оборони України та ЗСУ. На зустрічі були присутні голови всіх обласних територіальних центрів комплектування.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...