facebook

Виплати і надбавки донорам крові: що передбачено законом для українців

Виплати і надбавки донорам крові: що передбачено законом для українців

В Україні зараз є потреба у донорах усіх груп крові. Чимало людей добровільно здавали крові і до повномасштабного вторгнення.

Почесним донорам передбачена надбавка до пенсії у 10% від прожиткового мінімуму.

Виплати і пільги для донорів крові передбачені законом України “Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові”. Донори мають право на:

працівники протягом 1 року після здійснення донації отримують допомогу з тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюванням у розмірі 100 % середньої заробітної плати донора незалежно від стажу роботи;
здобувачі вищої, професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти — право на одержання грошової допомоги у розмірі 25 % встановленої у закладі освіти стипендії;
військовослужбовці строкової служби та курсанти військових закладів освіти протягом 6 місяців після здійснення донації крові — право на одержання грошової надбавки у розмірі 25 % призначеного їм грошового забезпечення.
Інвалідність донора, що настала у зв’язку з виконанням ним донорської функції, прирівнюється до інвалідності внаслідок трудового каліцтва чи професійного захворювання в порядку, встановленому законом.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У разі смерті донора, що настала внаслідок виконання донорської функції, членам сім’ї померлого, які перебували на його утриманні, призначається пенсія у зв’язку із втратою годувальника. Призначення такої пенсії здійснюється в порядку та на умовах, встановлених законом для призначення пенсії сім’ї годувальника, який помер внаслідок трудового каліцтва чи професійного захворювання.

Почесним донорам України законодавством надано право на отримання надбавки до пенсії у розмірі 10% затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць.

З 1 січня цього року надбавка почесним донорам зросла відповідно до збільшення прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць (2920,00 грн) і становить 292 гривні.

Для призначення додаткових виплат потрібно звернутися до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України з відповідною заявою, документом, який посвідчує особу (паспорт), РНОКПП та документами про нагородження нагрудним знаком “Почесний донор України”, – повідомили в ПФУ.

Статус Почесного донора України набувають донори, які безоплатно здійснили донацію крові в сумарній кількості 40 максимально допустимих доз, або плазми крові в сумарній кількості 60 максимально допустимих доз, або 40 максимально допустимих доз клітин крові (еритроцити, тромбоцити, лейкоцити), незалежно від часу здійснення таких донацій. Таким особам видається посвідчення і вручається нагрудний знак “Почесний донор України”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...