facebook

Українці у Польщі вже почали молитися – часу залишилося лише до осені, що буде далі

Термін перебування українців із тимчасовим захистом продовжено до 30 вересня 2025 року.

Уряд Польщі продовжує підтримувати тих українців, які через війну змушені були залишити свій будинок в Україні. Так, після 24 лютого 2022 року до Польщі приїхало близько 1,3 млн. українців. І хоч зараз кількість біженців з України зменшилась до 950 тисяч людей, проте Польща входить до топ-3 країн, які допомагають українцям протистояти армії Путіна та захищають українських жінок та дітей.

І ось стало відомо, що польський уряд продовжив тимчасовий захист для українських біженців з 30 червня 2024 року до 30 вересня 2025 року – відповідну поправку до закону про допомогу громадянам України у зв’язку із збройним конфліктом на території цієї країни, 10 червня 2024 року підписав польський президент Анджей Дуда. Це дозволить українцям і надалі отримувати доступ до медичних послуг, сімейних та соціальних виплат.

Питання про те, щоб позбавити українських чоловіків тимчасового захисту, наразі не розглядалося.

Біженці й надалі зможуть розраховувати на підтримку розміщення, але вона кількома моментами відрізнятиметься від пропонованої досі. Це пов’язано з необхідністю адаптації законодавства до викликів, з якими суспільство стикається зараз, оскільки вони відрізняються від тих, що були у 2022 та 2023 роках.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

По-перше, влада посилює контроль над тими українцями, хто зловживає допомогою від Польщі.

Крім того, нововведення полягає в тому, що соціальна допомога за програмами “800+” (щомісячна допомога на дитину у розмірі 800 злотих) та “хороший старт” (одноразова допомога у розмірі 300 злотих) надаватиметься українським сім’ям виключно у випадку, якщо дитина ходить до польської школи.

А ще документи на PESEL потрібно подавати відразу після перетину кордону (раніше це можна було зробити протягом 30 днів).

Нагадаємо, статистична організація Європейської Комісії Eurostat зафіксувала у березні зменшення кількості громадян України, які мають статус тимчасового захисту у ЄС, у дев’яти країнах. Так, найбільш помітно поменшало у таких країнах Євросоюзу:

Чехія (-20 700 або -5,4%);
Швеція (-9960 або -21,5%);
Австрія (-9130 або -11,1%);
Данія (-5385 або -14,5%).

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...