В Україні заморозять мінімальні зарплати й пенсії на роки, при цьому долар і ціни зростатимуть

Кабінет міністрів планує заморозити мінімальні зарплати й пенсії. Співрозмовники в уряді кажуть, що соцстандарти не планують переглядати щонайменше в бюджеті на 2025-й. При тому в Бюджетній декларації зазначено: прожитковий мінімум (а від нього залежить і мінімальна пенсія) та мінімальну зарплату заморозять аж до 2027-го.

Разом з тим наступного року очікується значна девальвація гривні. Долар може подорожчати більше ніж на 10% і досягти позначки в 45 грн/$. Загальний рівень цін (індекс інфляції) наближатиметься до 10% на рік упродовж наступних двох років. Лише у 2027-му інфляція сповільниться до 8%.

Про те, які нововведення очікують українців згідно з Бюджетною декларацією, читайте в матеріалі OBOZ.UA.

Що буде з зарплатами та пенсіями?

Бюджетна декларація здивувала навіть деяких представників владної команди. Це документ, який раз на кілька років ухвалює Кабінет міністрів і який прогнозує основні макропоказники та демонструє оцінки уряду щодо доходів та видатків держави. Найбільш чутлива новина: в уряді пропонують заморозити мінімальну зарплату й прожитковий мінімум аж до 2027-го. Поки що це лише офіційна заява про намір. Але якщо ситуація не зміниться, ймовірно, на українців чекають важкі роки.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“В проєкті бюджету щонайменше на 2025 рік не буде підвищення мінімальної зарплати й прожиткового мінімуму. “Ми для вікових груп мінімальну пенсію підвищуємо окремим рішенням уряду. Тому для більшості мінімальна пенсія все одно зростатиме, але щодо загального рівня мінімальної пенсії та мінімальної зарплати, на жаль, їх буде заморожено”, – пояснили в уряді.

Зазначимо: дійсно, в Україні є одразу кілька мінімальних пенсій. Наприклад, пенсіонери віком від 70 до 80 років, які мають страховий стаж 35 років чоловіки та 30 років жінки, отримують пенсію не нижчу ніж 3240 грн. Але ці “мінімальні пенсії” отримують тільки ті, хто виконав норму щодо стажу та досяг певного віку. Решта пенсіонерів має отримувати не менше від мінімальної пенсії, рівень якої залежить від прожиткового мінімуму для тих, хто втратив працездатність. Зараз це 2361 грн, і ця цифра не змінюватиметься.

Саша

Recent Posts

Навчальний рік із серпня: де вже скасували, а де прийняли – батьки, кріпіться

Подробиці Коли все ж таки школярі підуть до школи В мережі поповзли чутки про те,…

4 хв. ago

Це остання пенсія: скільки держава має виплачувати на похорон пенсіонера

Подробиці Названо розмір допомоги на похорон пенсіонера у 2023 році З початку повномасштабного російського військового…

2 години ago

Мобілізація по-новому: чоловікам 60+ доведеться з’явитись у ТЦК – вік уже не аргумент

Що відбувається? Чоловікам старше 60 доведеться з'явитися до ТЦК, що відбувається В Україні й надалі…

5 години ago

УВАГА! Терміново! РОЗШУК! Батьки збились з ніг. Вийшла з дому і не повернулась-подробиці

Bíддíлeнням пօлíцíї № 1 Oдecькօгօ paйօннօгօ yпpaвлíння пօлíцíї № 2 вcтaнօвлюєтьcя мícцeзнaxօджeння 14-píчнօї Єви Peвyцькօї,…

6 години ago

З платіжкою прийде штраф на 6000 грн: водоканали попередили клієнтів

Кого змусять платити Деякі спроби економії на комунальних послугах можуть спричинити серйозні проблеми, включаючи накладення…

7 години ago

Спека зашкалюватиме і битиме рекорди: у яких областях цілий тиждень буде +40

Найближчого тижня температура повітря місцями може досягати рекордних показників за весь період метеорологічних спостережень, спека…

8 години ago