facebook

Чоловікам дозволили виїжджати за кордон, але не всім: названі категорії та умови

З початку війни чоловікам в Україні заборонили виїзд за кордон. Однак є низка винятків, адже закони постійно переглядаються та змінюються

В Україні відбулися суттєві зміни у правилах виїзду за кордон для студентів та отримання відстрочки від мобілізації. Ці зміни спрямовані на оптимізацію процесу та запобігання зловживанням.

Докладніше про те, що українським чоловікам дозволили виїжджати за кордон, інформує 24 Канал.

З травня 2024 року українські студенти отримали нові можливості для академічної мобільності. Тепер вони можуть виїжджати за кордон для стажування за таких умов:

Вік: від 18 до 22 років.
Статус: не підлягає призову на військову службу з мобілізації.
Форма навчання: денна.
Бакалавр будь-якої спеціальності або магістр медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямування.
Тривалість: один семестр.
Для виїзду необхідний пакет документів, що включає: е-квиток студента, договір з іноземним вузом, військово-обліковий документ та довідку від українського навчального закладу.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Крім того, за кордон можуть виїжджати курсанти-моряки (за наявності посвідчення особи моряка та довідки від навчального закладу), а також студенти та курсанти, які проходять льотну підготовку (за наявності відповідних документів).

Аспірантура та відстрочка від мобілізації

З 24 червня 2024 року правила вступу до аспірантури суттєво змінилися:

Зменшення кількості бюджетних місць за денною формою навчання.
Підвищення прохідного балу.
Скасування контрактної форми навчання у денному відділенні.
Ці заходи було вжито для запобігання масовому вступу до аспірантури з метою отримання відстрочки від мобілізації. Число аспірантів-чоловіків значно зросло останніми роками, що викликало стурбованість у суспільстві та державних органах.

Відстрочення від мобілізації можуть отримати лише аспіранти, зараховані на денну форму навчання. Для оформлення відстрочки необхідно надати до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) довідку про навчання в аспірантурі.

Нові правила щодо виїзду за кордон для студентів та отримання відстрочки від мобілізації для аспірантів спрямовані на впорядкування цих процесів та запобігання зловживанням. Вони забезпечують більш справедливий доступ до освітніх та професійних можливостей та сприяють зміцненню обороноздатності країни.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...