Нові сюрпризи для ухилянтів: яке покарання вигадали у ТЦК

Нові зміни в законодавстві спрямовані на посилення заходів впливу на громадян, які порушують правила мобілізаційного обліку

Представник комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Олександр Бакумов прокоментував зміни до законопроєкту щодо покарань за порушення мобілізаційного законодавства. За його словами, комітет запропонував поправку, яка передбачає запровадження штрафів для громадян, які порушують правила мобілізації.

Докладніше про те, яке покарання вигадали у ТЦК для ухилянтів, інформує Голос Карпат.

Олександр Бакумов пояснив, що згідно з поправкою, найбільші штрафи для фізичних осіб варіюватимуться від 17 тис. грн до 25 тис. 500 грн. Комітет підтримав цю пропозицію, відхиливши більші суми покарань, які раніше пропонувалися, — від 153 тис. до 204 тис. грн. Бакумов підкреслив, що такі великі штрафи є недоцільними, і сплата суми у 200 тис. грн не повинна бути основним змістом покарання.

Бакумов також зазначив, що штрафи мають сприяти дисципліні серед громадян та стимулювати їх до постановки на військовий облік. Основна мета – не покарати людину високою сумою, а забезпечити дотримання закону.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Адвокат Микола Максимов, який спеціалізується на питаннях мобілізації, роз’яснив процес стягнення штрафів у разі їхньої несплати. Він пояснив, що у разі порушення мобілізаційного законодавства територіальні центри комплектування (ТЦК) складають протоколи про притягнення громадянина до адміністративної відповідальності. Далі цей протокол передається до суду, який вирішує питання щодо накладення штрафу. Після цього справа надходить до державного виконавця, який має право накладати обмеження на банківські рахунки або заарештовувати майно боржника.

Максимов також зазначив, що ТЦК може скласти протокол про порушення лише у тому випадку, якщо громадянин особисто з’явився до центру. Це пов’язано з тим, що військовозобов’язаний має бути поінформований про свої права та обов’язки, а також мати можливість підписати чи відмовитися від підпису у протоколі. Однак новий законопроєкт передбачає спрощення процесу: протоколи можуть складатись без присутності людини. Це дозволить прискорити процедуру притягнення до відповідальності.

Незважаючи на нові пропозиції, Максимов наголосив, що остаточне рішення про накладення штрафу у будь-якому випадку прийматиме суд. Без судової ухвали особа не може бути притягнута до відповідальності. Проте є ймовірність, що у майбутньому ТЦК отримають повноваження самостійно виносити ухвали про притягнення громадян до відповідальності без необхідності звернення до суду.

Якщо громадянин не сплатить штраф у встановлений термін, існує можливість арешту його банківських рахунків або майна. Цей процес відбувається через державні органи, які виконують судові рішення. Максимов також додав, що у таких випадках борг передається державному виконавцю, який стежитиме за його стягненням.

Саша

Recent Posts

Поліція може отримати доступ до банківських операцій: що це означає для простих українців

За словами юриста, за допомогою інформації про платіжні операції можна дізнатися, в якій країні чи…

6 години ago

Мобілізація по-новому: що загрожує за незаконний перетин кордону

Чи можна повернутися без наслідків. У спробах виїхати з України, щоб уникнути мобілізації, чоловіки вдаються…

8 години ago

Водії в паніці: вводять мінімальний та максимальний вік, коли можна за кермо

В Україні хочуть унормувати мінімальний та максимальний вік для допуску громадян до керування автомобілями та…

8 години ago

Магнітні бурі вдарять з новою силою: які дні найнебезпечніші

Рекомендації, які допоможуть покращити самопочуття У вересні 2024 року графік магнітних бур знову зазнав змін,…

9 години ago

Назвали важливу особливість економічного бронювання в Україні

Хто буде платити за бронь? Народний депутат та член Комітету з питань економічного розвитку Богдан…

10 години ago

Прямо на роботі: українцям почнуть перевіряти психіку – подробиці

Українцям почнуть перевіряти психіку відразу на роботі - подробиці В Україні хочуть створити службу, яка…

12 години ago