facebook

“Курс валют у 2025 році може приголомшити українців, долар готується до колосального стрибка”: що буде в обмінниках?

Державний бюджет на 2025 рік передбачає середній розрахунковий курс макропрогнозу 45 грн за долар. Однак на тлі постійного попиту на валюту в розрахунках реального можливого курсу потрібно брати до уваги показник дохідності гривневих інструментів та потенційної керованої інфляції на кінець наступного року. Через це курс може бути вищим на 1-2 грн.

Як інформує “LIGA.net”, про це пише фінансовий експерт Андрій Шевчишин.

Експерт звертає увагу, що на тлі постійного попиту на валюту НБУ зі свого боку намагається захистити фінансову й економічну стабільність України, аби не допустити неконтрольованого зриву й перетоку гривні з депозитів та ОВДП у валюту, з одного боку, а з іншого — підтримувати дохідність гривневих інструментів вище за офіційну інфляцію.

“Для цього потрібно, щоб дохідність депозитів з ОВДП була близькою або, ще краще, вищою за рівень девальвації, а також бажано — більше за рівень інфляції. А отже, відповідно до цих вимог, можна оцінити потенційні рівні руху курсу, які (ми лише здогадуємося) може допустити Нацбанк.

Отже, на сьогодні дохідність гривневих інструментів перебуває на рівні 11% (середнє між дохідністю депозиту з відрахуванням податків і дохідністю гривневого ОВДП), що вище за прогнозовані на 2025 рік рівні інфляції. Відповідно, потенційна керована девальвація гривні у 2025 році, з огляду на вимоги та обмеження, може бути 11% або 2-3% у квартал, що залежатиме від ситуативних обставин і, авжеж, зовнішньої допомоги. Далі дуже легко порахувати.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Якщо середньорічний курс долара у цьому році буде 40,50 грн, то на 2025 рік середньорічний курс вийде саме на бюджетний орієнтир – 45 грн за долар. А от на кінець року, за збереження цієї логіки, можемо вийти на курс 46-47 грн за долар”, вважає він.

Та додає, що це буде залежати від інфляційних тенденцій і монетарного дизайну в умовах дотримання НБУ керованої гнучкості курсу.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...