facebook

“ТЦК буде шукати чоловіків із цими ознаками, ухилянтів чекатиме сюрприз у цих місцях”: мобілізація, повістки, відстрочка

Під час дії воєнного стану мобілізувати можуть громадян віком від 18 до 60 років, які спроможні виконувати військовий обов’язок. Українські чоловіки, яких призвали, мають отримати повістку.

Які є види повісток

Як інформують “ФАКТИ”, відповідно до постанови Кабміну №560, в Україні діє кілька різновидів повісток. Вони відрізняються між собою, в залежності від мети, з якою особа викликається до ТЦК.

Різновиди повісток:

Для проходження ВЛК Для уточнення облікових даних Для призову на військову службу

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У повістці обов’язково повинно зазначатися, яка ціль візиту військовозобов’язаної особи до ТЦК.

Повістка для уточнення облікових даних

Цей вид повістки вручається для оновлення інформації. Загалом уточнюються дані щодо сімейного стану, працевлаштування, наявності або відсутності дітей.

За результатами перевірки чоловіка можуть звільнити від служби в армії, наприклад через наявність трьох або більше неповнолітніх дітей.

Повістка на проходження військово-лікарської комісії

Якщо вам надійшла повістка такого типу, ви маєте пройти медичне обстеження. Також до повістки додається ваша картка дослідження та медичного огляду.

Повістка для призову на військову службу (мобілізаційне розпорядження)

Такий вид повістки вручається чоловікам, які пройшли медкомісію та визнані придатними або обмежено придатними.

Мобілізаційне розпорядження вручається під час оголошення мобілізації у період дії воєнного стану.

У ньому має бути зазначено про зобов’язання з’явитися у визначений призовний пункт протягом протягом певного часу.

Як можуть вручити повістку

Законодавством не обмежено перелік місць, де може бути вручена повістка. Тобто її можуть вручити будь-де: на вулиці, блокпосту, робочому місці чи за місцем проживання.

Право вручати повістки військовозобов’язаним мають такі посадові особи:

представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП);

керівники підприємств усіх форм власності;

представники ЖЕКів і ОСББ;

селищні голови, старости й представники територіальних громад.

Якщо особа відмовляється від отримання повістки, складається акт про відмову із підписами уповноважених осіб, свідків та вручається військовозобов’язаному під підпис.

Варто зазначити, що вручення повістки не означає, що особу відразу відправляють на фронт. Це насамперед робиться для уточнення військово-облікових даних чи проходження медкомісії.

Повістки можуть надсилати поштою на адресу, де мешкає чоловік. Це цілком законно і така повістка вважається врученою, після отримання підтвердження працівником пошти.

Варто зазначити, що особа може відмовитися від вручення повістки у присутності свідків, зокрема, якщо документ заповнено з помилками.

Складений акт про відмову від отримання повістки із підписом отримувача передають до центру комплектування, а також можуть направити до поліції.

Який вигляд має повістка

Постанова №951 внесла суттєві зміни до процедури оформлення та направлення повісток. Відтепер передбачено два способи формування повістки:

Паперовий носій, який передбачає заповнення бланка повістки вручну. Електронний формат. Генерування повістки в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів з подальшим друком. Електронна повістка містить унікальний QR-код для ідентифікації.

Основні нововведення стосуються порядку направлення повісток, сформованих в електронному вигляді. Вони можуть бути:

Надіслані поштою рекомендованим листом з описом вкладення та повідомленням про вручення. Вручені особисто, під час оповіщення у роздрукованому вигляді.

Особа має право вимагати від працівника ТЦК спеціальний документ – посвідчення, що дозволяє видавати повістки. Якщо його немає, чоловік може відмовитися від отримання повістки.

Проте пам’ятайте, неявка за повісткою тягне за собою адміністративну чи кримінальну відповідальність. Відповідно до статті 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення, неявка за викликом ТЦК у воєнний час тягне за собою накладення штрафу.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...