facebook

На працівників ТЦК знайшли управу: новий наказ Міноборони

Про що йдеться?

В Україні уповноважені представники Терцентрів комплектування і соціальної підтримки зобов’язані перевіряти військово-облікові документи з відеофіксацію. Він буде в нагоді, якщо сторонам доведеться доводити застосування протиправних/невідповідних дій співробітника ТЦК чи військовозобов’язаного.

Це передбачено наказом Міністерства оборони №532 “Про затвердження інструкції із застосування ТЦК технічних приладів і технічних засобів, що мають функції фото- та відеофіксації”.

Згідно з документом, уповноважений представник Терцентру комплектування зобов’язаний включити портативну відеокамеру з моменту початку перевірки в громадянина військово-облікових документів. Відеозапис має вестися до повного завершення перевірки, пише Оглядач.

Відповідні відео надаються за запитом органам державної влади, органам досудового розслідування, прокуратурі, суду, адвокату.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Так, якщо військовозобов’язаного зупинили представники ТЦК для перевірки документів, потрібно першочергово упевнитися, що ведеться відеозапис. Він буде в нагоді, якщо доведеться доводити застосування протиправних дій будь-якою стороною.

Основні положення наказу

Застосування уповноваженими представниками ТЦК та СП, які проводять заходи оповіщення громадян, перевірку військово-облікових документів у період проведення мобілізації та/або дії правового режиму воєнного стану, технічних приладів і технічних засобів, що мають функції автоматичної фото- та відеофіксації, здійснюється з метою:

– попередження, виявлення або фіксування порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку;

– фіксації дій уповноважених представників.

Представникам ТЦК забороняється розголошувати персональні дані осіб, які були отримані під час фото- й відеофіксації, крім випадків, передбачених законом. Портативний відеореєстратор закріплюється на його форменому одязі на грудях або іншим способом, який забезпечує відеозйомку.

У випадках, пов’язаних із необхідністю якісної фіксації подій, уповноважені представники можуть тримати портативний відеореєстратор у руках. Дозволяється також закріпити його на екіпіруванні (шоломі) або зброї, якщо конструкцією пристрою передбачені такі кріплення.

Вмикають портативний відеореєстратор уповноважені представники з моменту початку виконання ними службових обов’язків щодо здійснення заходів оповіщення громадян, перевірки їхніх військово-облікових документів, а відеозапис ведеться безперервно до завершення виконання заходів, крім випадків загрози попадання на відеореєстратор військових об’єктів або інформації з обмеженим доступом і випадків, пов’язаних із виникненням у уповноваженого представника особистого приватного становища (відвідування вбиральні, перерви для приймання їжі тощо).

Уповноважений представник, який застосовує портативний відеореєстратор, інформує осіб, щодо яких проводиться фото- й відеофіксація.

Забороняється:

– видалення відеозаписів з портативного відеореєстратора та зміна їх системної дати та часу;

– примусове виключення портативного відеореєстратора, у тому числі на вимогу сторонніх осіб;

– перешкоджання здійсненню фото- та відеофіксації;

– використання портативного відеореєстратора у випадках, не пов’язаних із здійсненням ним повноважень;

– копіювання, передавання інформації з портативного відеореєстратора, карти пам’яті стороннім особам.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...