Зовнішній борг в $113 млрд: чи зможе Україна розрахуватися

За десять років валовий зовнішній борг виріс більш ніж у два раза

Економіст констатує, що станом на 1 січня 2017 року валовий зовнішній борг України досяг $113 млрд. Близько 38% з цієї суми — це державний зовнішній борг, 7% — зовнішні борги банків, та решта суми — борги бізнесу. Таким чином за 10 років сума зовнішнього боргу зросла в два рази.

У 2017 році Україні потрібно виплатити за зовнішніми боргами $47 млрд, з яких близько $37 млрд. боргів — це зовнішні борги, які повинні сплатити українські юридичні особи. Втім, не все так критично, адже більшу частину суми становлять товарні кредити, які українські компанії отримали від нерезидентів і кредити від своїх зарубіжних партнерів і засновників.

«Дуже часто ці зовнішні борги не погашаються, а просто переоформляються на новий строк, це зменшує навантаження на валютний ринок України. Близько $5 млрд. повинні погасити українські банки в 2017 році. Більша частина цих грошей — кредити українським банкам «дочкам» від їхніх закордонних «мамок». Такі зовнішні борги дуже часто переоформляються на новий термін, і можна не переживати про те, де брати валюту на погашення», — пояснює експерт.

Що стосується державного боргу, в цьому році уряду необхідно погасити лише $1,4 млрд, з яких $1,3 млрд. — це кредити МВФ. Що зовсім не критично. Проте вже в 2018 році потрібно буде віддати старих позик Фонду на $4 млрд., а ще потрібно буде платити Світовому банку і за єврооблігаціями. Економіст констатує, що в умовах дефіциту платіжного балансу зробити це буде складніше. Тому надія на українських заробітчан, які забезпечують приплив з країни мільярди валютних надходжень.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.
annashchesna

Recent Posts

Вліплять штраф: якщо не зробити це перед виїздом машиною

Що необхідно перевірити водіям перед виїздом, щоб не нарватися на штраф Всі водії перед тим…

2 години ago

Черги біля ТЦК збільшилися: що приховують ті, хто штурмує військкомати – а ви далі сидіть вдома

У військкоматів стоять черги військовозобов'язаних чоловіків, проте не все так просто Спікер Полтавського обласного ТЦК…

4 години ago

Прижарить майже до плюс 30: синоптик Діденко попередила про рекорди цьогорічної весни

За повідомленням синоптика Наталки Діденко в Україні завтра, 2 травня, вночі ще комфортно, а вдень…

5 години ago

Оніміли навіть найзапекліші ухилянти: ТЦК почали по-новому вручати повістки – це миліше за котиків

Поки в ТЦК зібралися черги, українець із вдячністю отримав повістку У деяких ТЦК та СП…

15 години ago

Politico: операції ГУР щодо знищення російських НПЗ дають неймовірні результати

Про це повідомляють джерела InfoLight.UA в ГУР. Зазвичай розвідники не підтверджують та водночас і не…

17 години ago

ТЦК почали активно вилучати авто у людей: військком забирав їх собі – людей приголомшили деталями

Представник ТЦК постане перед судом Кричущий випадок свавілля представника запорізького військкомату, який самовільно вилучив транспортні…

18 години ago