facebook

Україна очима європейців. 25 дивовижних фактів, – британський журналіст

Британський журналіст Г’ю Морріс у колонці для The Telegraph називає речі, які вражають іноземців в Україні, передає НВ.

1. Україна – велика. Не рахуючи Росію, у якої вельми неоднозначні відносини з Європою, Україна – найбільша держава на континенті площею в 603 628 квадратних кілометрів. Країна простягається від Росії на сході до Польщі на заході, і затиснута між Чорним морем на півдні і колишньою радянською республікою Білорусь на півночі. Франція займає друге місце за територією (551,695 квадратних кілометрів).

2. Тут є власні 7 чудес. У межах цієї досить великої країни є сім пам’яток, визнаних ЮНЕСКО об’єктами всесвітньої спадщини. До них належать Софійський собор у Києві, стародавнє місто Херсонес і незаймані букові ліси в Карпатах. Також одним з таких об’єктів є один із 34 обелісків Дуги Струве – ланцюга, що простягнувся територією десяти європейських країн від Хаммерфест у Норвегії до Чорного моря. Крім об’єктів всесвітньої спадщини тут є безліч найвеличніших православних соборів, у тому числі Михайлівський Золотоверхий монастир.

3. Тут полюбляють випити. За даними ВООЗ, Україна займає 6 місце у світі за кількістю споживання aлкоголю – в середньому 13.9 літрів на душу населення за рік. Тільки жителі Білорусі (лідер рейтингу), Молдови, Литви, Росії та Румунії п’ють більше.

4. Але п’ють не тільки гoрілку. Якщо вже мова зайшла про aлкоголь, варто відзначити, що українці зовсім не п’ють горілку діжками, як деякі могли припустити. Національний напій називається «гoрілка» – він схожий на вoдку і служив символом очищення духy, але все ж, вони відрізняються. Якщо «вoдка» означає «маленька вода», «гoрілка» – «гаряча вода». Відсилання до того, що цей напій часто приправляється гострим перцем.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

5. Українці люблять McDonald’s. Все правильно, тут не тільки п’ють. McDonald’s, розташований поряд з головним залізничним вокзалом у Києві – третій за завантаженістю в світі.

6. Україна розташована в самісінькому серці Європи. Краще відсуньте чашку з чаєм, щоб не поперхнутися. Україна – це географічний центр Європи. Добре, все не так просто, оскільки на цей титул претендує безліч місць, і все залежить від того, що вважати Європою. Але невелике містечко Рахів у західній Україні – одне з таких місць. Що примітно, в Закарпатті є ще одне таке місце, де колись правили австро-угорці.

7. Неправильно казати “The Ukraine”. Раніше в англомовних країнах було прийнято іменувати Україну з артиклем “The”. Так було до проголошення країною незалежності в 1991 році, коли Захід почав поступово відмовлятися від артикля. Посол США Вільям Тейлор, який розумів, що артикль “The” сприймається багатьма українцями як образа, пояснив, що його використання створює враження зверхнього ставлення до суверенітету країни.

8. Глибоко під землею. Станція київського метро “Арсенальна” Святошинсько-Броварської лінії – найглибша в світі. Вона йде під землю на 105.5 метрів.

9. Головна вулиця столиці розповідає іншу історію. Головна вулиця Києва – Хрещатик – найширша і одночасно найкоротша головна вулиця світових столиць. Загальна довжина Хрещатика становить лише 1.2 км, але, зруйнована під час Другої світової війни вулиця, дуже широка.

10. До речі, про… Ні, «Котлета по-київськи» була вперше виготовлена не в столиці України. Вважається, що в 19 столітті рецепт з’явився у Франції, а на Схід він потрапив разом з російською аристократією, захопленою французькою кухнею.

11. Коли Україна була житницею. Хліб відіграє велику роль в історії України. У минулому країна була відома як житниця Європи завдяки своїй великій сільськогосподарській промисловості. Ця слава завела країну у важке становище в період, коли вона була відповідальною за утримання Радянського Союзу при Сталіні. Колективізація і нездійсненні вимоги з постачання зерна стали причиною Голодомору в 1932-1933 роках, що забрав життя 7.5 мільйонів українців. Цей голод вважається актом гeноциду в 25 країнах світу, в тому числі Україні, Австралії та Канаді.

12. На території України відбувалися важливі історичні події. Україна не раз ставала епіцентром руйнівних подій. Але тут також проходила Ялтинська конференція 1945 року, де Черчілль, Сталін і Рузвельт зустрілися, щоб обговорити встановлення післявоєнного світового порядку. Лівадійський палац у Ялті, де проходила зустріч, сьогодні відкритий для відвідування музей. Ялта також стала центром історичних подій, будучи частиною Кримського півострова, анексованого Росією в 2014 році. Крим – одна з трьох областей, не рекомендованих для відвідувань Міністерством закордонних справ Великої Британії.

13. Зона міст-примар. Чорнобиль – ще один український слід в історії – місто, що стало епіцентром найстрашнішої ядерної катастрофи. Після трагічних подій, великий район на півночі України був оголошений СРСР зоною відчуження у 1986 році. На території зони розташовано кілька покинутих міст, що становлять інтерес для людей зі всього світу. Екскурсії в ці міста, в тому числі в безпосередній близькості до реактора, проводяться на страх і ризик всіх охочих. Рівень радіації тут досі небезпечно високий.

14. Українська столиця кав’ярень. За деякими даними, у Львові розташована найбільша кількість кав’ярень на душу населення. Журналістка Фіона Дункан пише про це місто: «Незважаючи на те, що сучасні жителі міста мають репутацію палких націоналістів і надзвичайно релігійних людей, атмосфера в цьому місті легка, майже святкова. Безліч студентів, будівлі в стилі ренесансу, бароко та модерну, запашний аромат сотень кав’ярень у віденському стилі. Варто було лише вийти з готелю, щоб відчути, наскільки тут розслаблювала обстановка».

15. Тут винайшли гасову лампу. Львів також може похвалитися тим, що саме тут була винайдена перша гасова лампа. Автором став місцевий фармацевт, який працював у аптеці «Під Золотою Зіркою», а сьогодні в цьому ж будинку розташований музей-ресторан «Гасова Лямпа».

16. Тунель кохання. Ідеальне місце для любителів Instagram, розташоване в лісах України біля селища Клевань. Це частина залізниці, прокладеної для доставки деревини на місцеву фабрику.

17. Тут побудували найбільший літак у світі. У Києві був спроектований найбільший у світі літак АН-225 “Мрія”. Він має найбільший розмах крил – 88,4 метрів і важить 640,000 кілограмів. Ця блискуча ідея Радянського Союзу була втілена в життя лише один раз.

18. Україна володіє великим військовим потенціалом. Успадкувавши від СРСР величезний ядерний арсенал, Україна займає друге за військовою потужністю місце після Росії серед європейських країн.

19. Тут можна покататися на лижах. Це, звичайно, не французькі Альпи, але в Україні є чотири-п’ять гірськолижних курортів, включно з Буковелем у Карпатах. Шанувальники зимових видів спорту зможуть знайти тут 55 кілометрів лижних трас і 15 підйомників.

20. Столиця України – місто-герой. Київ отримав звання міста-героя за активний опір фашистам. У червні 1941 року німецькі війська оточили місто і, врешті-решт, захопили його. У полон потрапили понад 600 тисяч українських бійців. Незважаючи на те, що нацисти вважали цю битву величезною перемогою Гітлера, в 1965 році Київ був названий містом-героєм.

21. Розпис великодніх яєць – національна традиція і предмет гордості. Замість того, щоб вкривати великодні яйця низькосортним шоколадом, вони надають перевагу складнішому оформленню, використовуючи віск для створення орнаментів «писанок». У різних регіонах країни унікальні стиль і методи оформлення. У радянську епоху цей звичай викорінився, але він поширився серед жителів Північної і Південної Америки силами українських іммігрантів.

22. Україна надихає музикантів. На створення мелодії “Summertime” американського композитора Джорджа Гершвіна надихнула стара українська колискова.

23. Величезний монумент радянської епохи. Озброєну 16-метровим мечем Батьківщину-Матір, яка тримає важкий щит у лівій руці, складно сплутати з чимось іншим. Незважаючи на те, що в 2015 році в Україні були заборонені комуністичні символи і радянські назви вулиць, величезний монумент вирішили залишити. Заввишки 62 метри, побудована в 1970-х, Батьківщина-Мати сьогодні є частиною комплексу «Музею історії України в Другій світовій війні».

24. Чудове море. Чорне море, що омиває Україну – популярне серед туристів місце для відпустки. Воно дуже спокійне, без сильних приливів і відливів. Рівень води практично не змінюється.

25. І дивна політична історія наостанок. Україна стала батьківщиною однієї з перших у світі конституцій. Основний закон, написаний українським козаком Пилипом Орликом у 1710 році, встановив демократичний стандарт поділу повноважень в уряді між законодавчою, виконавчою та судовою гілками. Ця ідея стала відомою завдяки праці Монтеск’є «Про дух законів» від 1748 року.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...