Художниця найдорожчих творінь світу вже 40 років живе в божевільні

Геніальність на межі божевілля.
Японка Яєї Кусама є художницею, чиї роботи продаються на аукціонах за неймовірні суми. У 2014 році її картину під назвою «Білий № 28» продали за 7,1 мільйона доларів. Але мало кому відомо, що ця художниця ось уже сорок років перебуває в психіатричній клініці.

Ми підготували читачеві дивовижну історію Яєї Кусама, чий неповторний і унікальний стиль робіт просто вражає.

Зараз Яєї Кусама 87 років, але вона все ще працює над своїми картинами, перебуваючи в психіатричній клініці. Вона багато годин проводить у своїй студії, не встаючи з інвалідного крісла. Художниця каже, що хоч вона стара, але має намір створити багато нових робіт, більше, ніж її вдалося створити в далекому минулому, так як в її свідомості повно картин.

Всі роботи Яєї відрізняються яскравими фарбами і великою кількістю маленьких кружечків і цяточок. Сама художниця називає свої картини «самопригніченням» – нескінченним повторенням ліній і точок.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Знамениті яскраві горошини Кусама можна побачити всюди: на нарядах від іменитих дизайнерів і навіть на автобусах в її рідному місті Мацумото. Її виставки були настільки популярні, що їх організаторам часто доводиться вживати заходів, щоб люди не затоптали один одного в чергах.

Народилася мисткиня в 1929 році в досить суворій і заможній родині. Ще в юному віці художницю відвідували різні слухові і зорові галюцинації, і вона боролася з ними, створюючи візерунки з повторюваних ліній і точок, щоб абстрагуватися від думок, що рояться в її голові. Для дівчини заняття малюванням стало терапією, яку сама вона називає «арт-ліками».

Мама Яєї була дуже проти того, щоб її дочка була художницею. У дитинстві вона весь час забороняла їй малювати і постійно викидала її роботи. Яєї Кусама каже, що в дитинстві для неї кожен день був боротьбою проти матері, і саме тому вона стала божевільною.

Через три роки після закінчення Другої світової, Кусама поїхала в Кіото, щоб вивчати ніхонга – традиційний живопис з дуже суворими правилами, але всією душею зненавиділа її.

В молодості у Кусама вийшло зв’язатися з американською художницею Джорджією О’Кіф, яка в листі назвала дівчину дуже талановитою та перспективною.

Після цього Кусама вирішила відправитися в США. У 1957 році її вдалося отримати візу і полетіти в Америку. Там вона змогла організувати власну виставку, але Америка не виправдала очікувань художниці. Її заощадження швидко скінчилися, і їй довелося спати на вулиці і шукати їжу в сміттєвих баках.

Незважаючи на всі труднощі, художниця не кидала свою творчість, адже вона допомагала впорається з її неврозом.

У Нью-Йорку Яєї змогла познайомитися з Енді Уорхолом і Марком Ротко. Як стверджує сама Кусама, Уорхол в один з періодів своєї творчості наслідував її картинам.

У шістдесяті роки Кусама провокувала місцеву громадськість тим, що розмальовувала голих людей в своєму фірмовому стилі на Бруклінському мосту і в Центральному парку.

Кусама прославилася не тільки своїми картинами, а й дотепними висловами і гаслами. Зокрема, вона запропонувала президенту Річарду Ніксону переспати з нею, якщо той припинить війну з В’єтнамом.

Поступово інтерес до творчості Яєї Кусама згас, і вона була змушена повернутися до Японії, де і живе зараз в психіатричній лікарні. Але художниця не припиняє творити, тим більше що в наші дні її роботи виставляються в музеях і галереях по всьому світу, а колекціонери готові віддати за них мільйони.

annashchesna

Recent Posts

“Потужний снігопад суне в ці області, навіть синоптики приголомшені прогнозом”: де буде мороз у -8 градусів, дощ і гроза?

Синоптики повідомляють українців про те, де варто очікувати погіршення погоди прямо на Великдень. За всю…

10 хв. ago

Терміново! Жiнкам цих 17 пpофесій потpібно з’явитися дo ТЦК для поcтановки на oблік і онoвлення даних. Список професій

Вже цього місяця, 18 травня, набуде чинності новий закон про мобілізацію. Вже цього місяця, 18…

55 хв. ago

“Насувається жорстке посилення мобілізації, є повний список категорій чоловіків зі збереженою відстрочкою”: ТЦК і повістки

Новий закон про мобілізацію в Україні набуде чинності вже 18 травня 2024 року. Цей документ…

2 години ago

Діставайте шапки та куртки: синоптик Діденко попередила про різке похолодання на завтра

Погода зіпсується! За повідомленням синоптика Наталки Діденко в Україні завтра, 3 травня, зниження температури повітря.…

4 години ago

Українців попередили про магнітну бурю у найближчі дві доби

Прогноз сонячної та геомагнітної активності на 2-4 травня 2024 року опублікував Центр прогнозування космічної погоди…

4 години ago

Страшна трагедія шокувала усю країну: чоловік вистрелив у дитину та жінку, а після скоїв самогубство

На Житомирщині чоовік застрелив 7-річну дитину, дружину та себе у будинку на Житомирщині. Про це…

14 години ago