facebook

У Польщі покупець, який обере поліетиленовий пакет, заплатить і за його переробку

Вже з 1 січня 2018 року ви не знайдете в польських магазинах та супермаркетах безкоштовних поліетиленових пакетів. З цього часу покупець в Польщі повинен буде такий пакет придбати за власні кошти, сплативши додатково також вартість переробки (recyklingu) даної торбинки, пише vsetutpl.

“Нові правила покликані адаптувати польське законодавство до позиції ЄС, яка передбачає зниження використання легких пластикових пакетів для покупок”, – йдеться в повідомленні Інформаційного Центру Уряду Польщі.

Відповідний законопроект ухвалила нещодавно Рада Міністрів Польщі. Раніше рішення про платні поліетиленові пакети Міністерство довкілля Польщі планувало ввести в дію з початку 2019 року, проте уряд пришвидшив його виконання на рік.

Отож вже з січня клієнти польських магазинів та супермаркетів за одноразові пакети платитимуть. Вартість, яку вони сплачуватимуть за переробку (recykling) одного придбаного пакета, максимально становитиме 1 злотий, а от кінцеву вартість поліетиленових виробів Міністр довкілля Польщі назве трохи пізніше.

Щоправда, оплаті підлягатимуть лише ті торбинки, товщина яких до 50 мкм – саме їх найчастіше видають в торгових точках на касі. За дуже тонкі пакети з пластику (тобто пакети товщиною до 15 мкм), платити не доведеться лише за умови, що вони будуть використані виключно з гігієнічних міркувань або для фасування харчових продуктів, що продаються на вагу, наприклад, овочі, фрукти, крупи, м’ясо, риба і т. д.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Кількість сумок, виданих покупцям впродовж року, буде визначається на основі інформації про доходи з утилізаційного збору. Ці дані будуть передавати Міністрові навколишнього середовища воєводи за допомогою спеціальної Бази даних про продукти та упаковання, а також про утилізацію відходів. Інформація щодо виданих протягом року пакетів в Польщі передаватиметься також Європейській Комісії.

З досвіду держав-членів Європейського Союзу (наприклад, Болгарії, Ірландії, Великобританії, Латвії та Угорщини) випливає, що встановлення оплати за одноразові пакети в магазинах та супермаркетах досить добре спонукає споживачів обмежувати їх використання. На зменшення популярності штучних пакетів сподіваються і в Польщі.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...