facebook

Серцевий напад улітку: хто у групі ризику та як його уникнути

Кардіолог розповідає про причини, симптоми та першу допомогу при серцевих нападах.
Літо – чудова пора, коли можна відпочити, оздоровитись та набратись нових сил і наснаги перед настанням холодів. Та є в ньому і приховані загрози, зокрема – надмірна спека, що збільшує навантаження на організм та швидкість роботи нашого серця. Так улітку ризик перенести серцевий напад зростає в декілька разів.

До слова, серцевий напад – одна з найпоширеніших причин смертності у світі. Виникає через блокування тромбами та бляшками приливу крові до серцевого м’яза. Як наслідок – серце не отримує достатньої кількості кисню, і частина його тканин починає поступово відмирати. Якщо не надати першої допомоги в перші кілька годин після перших симптомів, людина  може померти.

Кардіолог Юрій Ковбаснюк розповідає про причини серцевого нападу, симптоми та першу допомогу при ньому.

ПРИЧИНИ, ЩО ПІДВИЩУЮТЬ РИЗИК СЕРЦЕВОГО НАПАДУ

1. Вік. У зоні ризику – чоловіки після 45 та жінки після 55 років. У цей гострий коронарний симптом у чоловіків зустрічається в 4 рази частіше, ніж у жінок. Пізніше ця статистика вирівнюється.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

2. Підвищений рівень холестерину в крові, цукровий діабет, зайва вага. Внаслідок цих факторів зростає ризик утворення тромбів у артеріях.

3. Гіпертонія.

4. Малорухливий спосіб життя.

5. Куріння.

6. Часте вживання алкоголю.

7. Стреси.

СИМПТОМИ СЕРЦЕВОГО НАПАДУ

Больові: біль у грудях, руці, шиї, посилене серцебиття, задишка.

Безбольові: невідчутні форми ішемії (людина навіть не знає про симптоми, «переносить» інфаркт на ногах).

Українці на сьогодні є одними з перших за світовими рейтингами смертності через серцеві напади. Найперше, це пов’язане з несерйозним ставленням до свого здоров’я та не дотриманні часових правил надання першої допомоги.

Перші дві години після виникнення серцевого нападу – найважливіші для надання допомоги та лікування. Якщо в цей час звернутися до спеціалізованого медичного закладу, вчасно відкрити судину, котра затромбувалась – жодних наслідків для здоров’я пацієнта не буде, – запевняє Юрій Ковбаснюк.

ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ СЕРЦЕВОМУ НАПАДІ

Пацієнти, що постійно мають проблеми із серцем, зазвичай тримають при собі препарати нітрогліцеринового ряду. Вони легко допоможуть визначити серйозність проблеми:

– якщо впродовж 3-5 хвилин після прийому ліків людині стає легше – це стандартний напад;

– якщо симптоматика не зникає – нестабільність серця, людина потребує обов’язкової госпіталізації (хворому треба забезпечити спокій + доступ до свіжого повітря та протягом 15-30 хвилин транспортувати в медичний заклад).

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...