facebook

Вже не через M.E.Doc: у кіберполіції попередили про нову хакерську атаку

Упродовж найближчих двох-трьох тижнів може відбутися нова хакерська атака, а поширюватиметься вона через програми, які активно використовує український бізнес.

Таку заяву зробив старший інспектор з особливих доручень департаменту кіберполіції Національної поліції В’ячеслав Марцинкевич, передає Укрінформ.

За його словами, остання кібератака стала такою масовою через те, що податкове програмне забезпечення M.E.Doc як канал розповсюдження вірусу, мало доступ до усього комп’ютера і досить часто його заносили у виключення в роботі антивірусних програм.

Відтак, він підкреслює, що саме тому шкідливий код абсолютно без зусиль потрапив у комп’ютери.

Водночас представник кіберполіції зауважив, що у роботі бізнесу використовуються ще декілька схожих українських спеціалізованих програм.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Те саме відбувається із цими програмами. Тобто вони рекомендують додавати ці компанії у винятки, в оновленнях теж іноді приходять якісь трояни. Відповідно, не виключено, що це може повторитися, абсолютно не виключено. Точних дат ніхто не може сказати. Тиждень, два, три – невідомо”, – додав Марцинкевич.

Нагадаємо, хакерська атака вірусу-здирника Petya 27 червня вразила IT-системи компаній України і ряду інших країн, більшою мірою торкнувшись України. Атаки зазнали комп’ютери нафтових, банківських, енергетичних, телекомунікаційних, фармацевтичних компаній, сайти держорганів. Атаки зазнав й медіахолдинг ТРК “Люкс”, до складу якого входить 24 Канал.

Поліція та IT-компанії повідомили, що зараження вірусом Petya.A відбувалося через оновлення програмного забезпечення, випущене компанією M.E.Doc (виробник бухгалтерського програмного забезпечення). 4 липня Українська кіберполіція вилучила сервери M.E.Doc. Згодом у самій компанії підтвердили, що саме через їхнє програмне забезпечення відбувалося розповсюдження віруса-здирника Petya.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...