facebook

Нові квартири можуть значно подешевшати

Висока конкуренція забудовників в Києві і області може призвести до демпінгу і зниження середнього рівня цін на первинну житлову нерухомість за підсумками 2017 року. Таку думку висловив генеральний директор консалтингової компанії NAI Ukraine Віталій Бойко.

“Спостерігається все більше жорстка конкуренція серед девелоперів. Я думаю, що частину проектів осягнуть проблеми з продажами, і ці проблеми можна буде намагатися вирішити тільки ціною, тому частина менш якісних об’єктів будуть змушені демпінгувати. На загальній середньостатистичній ціні це може відбитися, бо їх, як і раніше, на ринку багато. Високоякісних об’єктів невелика частка”, – сказав Бойко.
За його словами, кризові передумови для зниження ціни квадратного метра на ринку відсутні, тому в об’єктах з високим попитом з боку покупців вартість житла не зміниться.

Як зазначила аналітик NAI Ukraine Марія Гуревич, в першому кварталі і першій половині 2017 року Києві продовжилася позитивна тенденція 2016 року по збільшенню кількості введеного в експлуатацію житла. Так, в січні-березні-2017 столиці було введено в два рази більше житлових площ, ніж у січні-березні 2016, при цьому в Київській області зберігся темп попереднього року.

“Найбільшу кількість ЖК було введено в Печерському та Голосіївському районах Києва. Більшу частину з наведених об’єктів зайняло житло бізнес-класу… У першій половині 2017 року відкрито продажу в 20 нових ЖК, на вторинному ринку пропозиція також незначно збільшилася – на 5%”, – прокоментувала М.Гуревіч.

За її словами, на ринку відсутні дані про просідання попиту на житло в Києві та області в першій половині 2017 року, динаміка продажів знаходиться на тому ж рівні, що і в 2016 році. Найбільший попит, як і раніше, припадає на житло економ-і комфорт-класу, а також на невеликі квартири, і такі об’єкти все ще займають основну частку в структурі продажів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“У 2017 році ми очікуємо подальше зростання пропозиції, подальше зростання попиту, але можливо, попит не буде встигати за таким” бумом “пропозиції, в зв’язку з чим на ринку буде спостерігатися зростання конкуренції, і деяке просідання цін”, – зазначає аналітик NAI Ukraine.

За даними Гуревич, на кінець першого півріччя 2017 року найбільш дорогими районами Києва для придбання житла залишаються Печерський і Шевченківський. Середні ціни для столичного житла економ-класу складають 630 дол./кв. м, комфорт-класу – 820 дол./кв. м, бізнес-класу – 1,1 тис. дол./кв. м і преміум-класу – 1,8 тис. дол./кв. м.

Раніше повідомлялося, що деякі столичні забудовники, які “прив’язувалися” до долара через зниження валютного курсу і попиту, змінили свою стратегію і замість продажу квадратних метрів стали пропонувати їх в оренду.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...