Об’єднання церков в Україні: що про це думають українці

День хрещення Русі-України відзначають в Україні 28 липня. Соціологічна група “Рейтинг” нещодавно провела опитування про те, що хотіли б українські віряни створити Єдину Помісну Церкву.

До 1029-ї річниці хрещення Русі-України у Києві відбулися урочисті заходи, зокрема вчора у центрі столиці пройшла хресна хода УПЦ (МП), сьогодні – літургія і хресна хода УПЦ (КП). Питання про об’єднання церков уже не вперше висувається на обговорення, і якщо порівнювати з попередніми роками, певні зміни в громадській думці вже відбулися.

Так, згідно з результатами дослідження соціологічної групи “Рейтинг”, 37% українців підтримують об’єднання церков, у 2014 році таких було 34%. Проти створення єдиної помісної церкви виступили 18% опитаних, а в 2014 році таких було значно більше – 25%. Ще по 23% українців не визначилися або байдуже до цього ставляться.

Єдина Помісна Церква в Україні: чи підтримують ідею українці

Найбільшу підтримку створення Єдиної помісної церкви висловили представники Української греко-католицької церкви (66%) і Української православної церкви Київського патріархату (61%). Натомість серед прихожан Української православної церкви (Московського патріархату) більше противників цієї ідеї (42%), ніж прихильників (23%).

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Об’єднання Церков має найбільшу підтримку на заході країни (61%). У центрі цю ідею підтримують 40%, не підтримують 17%, 43% не мають позиції. На півдні за створення Єдиної церкви 24% українців, проти – 25%. На сході України ця ідея майже не має підтримки: лише 11% – за, проти – 20%.

Ідею об’єднання Церков більш схильні підтримувати респонденти старшого віку, жінки, люди з вищою освітою і більш забезпечені.

Дві третини тих, хто підтримує ідею об’єднання, висловилися за створення Єдиної помісної церкви на базі УПЦ (КП), 16% – за об’єднання на базі УГКЦ, 7% – УПЦ (МП).

На базі якої конфесії слід об’єднати Церкви?

Загалом в Україні з 2014 року практично не збільшилася кількість прихожан УПЦ (КП) та УГКЦ. Зате кількість прихильників УПЦ (МП) зменшилася (з 22% до 17%). Разом з тим, зросла кількість тих, хто вважає себе віруючим, але не відносить до жодної з конфесій (з 24% до 31%).

До яких конфесій відносять себе українці?

Найбільше представників УПЦ (КП) на заході, в центрі і на півдні країни, найменше – на сході. Основний базис УГКЦ – на заході, УПЦ (МП) – на сході.

 

annashchesna

Recent Posts

Життя водіям серйозно спростять: Рада готує революцію у розмитненні авто – чого чекати

В Україні прийнято законопроект №10380, який пропонує революційні зміни у процесі розмитнення автомобілів. Відповідно до…

7 хв. ago

Це жах: п’яні ТЦКашники “викрали” волонтера – вже відправляють на службу

Рано-вранці повертався з Польщі волонтер ГО "Порятунок тварин Харків". Його місія полягала у тому, щоб…

5 години ago

Машини вже почали конфіскувати назавжди: українці вже випробували нові правила

У водіїв вже вилучають авто У Польщі з 14 березня 2024 року почали діяти правила,…

7 години ago

МОН назвало дату літніх канікул у школярів в Україні

Міністерство освіти України подовжило навчальний рік у школах на один місяць. Літні канікули розпочнуться з…

10 години ago

Кінець війни в Україні: залишилося два дні – стартують мирні переговори, подробиці

Чого від них чекати За три дні розпочнуться мирні переговори щодо припинення війни росії проти…

11 години ago

Погіршення погоди скоро накриє багато областей, але надовго воно не затримається.

Погіршення погоди скоро накриє багато областей, але надовго воно не затримається. Погода в Україні буде…

12 години ago