facebook

Експерт назвав причину подорожчання популярного серед українців продукту

Директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин розповів, що подорожчання курятини на українських ринках викликано активізацією експорту

За словами економіста, на даний момент виробництво курячого м’яса в Україні повністю індустріалізовано. Він вважає, що в країні ринок курятини монополізований, а основні поставки м’яса птиці виробляються декількома виробниками.

«Основний сегмент ринку виробляється промисловим способом, причому декількома виробниками, а розглядати ситуацію на монопольному ринку може тільки Антимонопольний комітет», – каже Олег Пендзин.

На його думку, в ситуації надзвичайного стану на українському ринку, виробники курятини використовують для збуту в країні ту продукцію, яка в силу обставин не проходить на експорт.

Експерт каже, що коли відбувається перевиробництво курячого м’яса або яєць або в умовах обмеженого експорту, виробник монополіст знижує ціну на продукт на українському ринку, таким чином позбуваючись від надлишків продукції.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

А в той час, коли збільшується експортний попит, за словами Пендзина, пропозиція на внутрішньому ринку різко зменшується незалежно від попиту, і ціни на курятину, відповідно, зростають.

«Так, наприклад, в ситуації з яйцями коливання в цінах можуть доходити до 40% протягом усього місяця-двох», – підкреслив економіст.

Раніше ми повідомляли, що за результатами першого півріччя 2017 року, в Україні було вироблено 529,3 тисячі тонн м’яса птиці.

Нагадаємо, в Кабінеті Міністрів розглядають питання про підвищення акцизного податку на сигарети з 445,56 до 495,46 гривні / 1 000 штук, на пиво з 2,78 до 3,09 гривні / літр і на етиловий спирт з 126,96 до 141, 18 гривні з розрахунку за 1 л 100% спирту.

 

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...