facebook

Заповіді 104-річного мудреця Андрія Ворона для довгого і радісного життя

Кожна порада вражає своєю простотою і мудрістю!

 

1. Навчися бачити довкола все живе і радіти всьому – траві, дереву, птахам, тваринам, землі, небу. Вдивляйся в них добрими очима і з уважним серцем – і відкриються тобі такі знання, які не знайдеш у книгах. І побачиш у них себе – приборканого і оновленого.
2. Візьми за звичай бодай по кілька хвилин у будь-який час постояти босоніж на землі. Давай тілу землю, поки вона сама не покликала його.
3. Шукай випадку побути біля води. Вона зніме втому, очистить думки.
4. Пий чисту воду, де тільки можна, не чекаючи спраги. Це перші ліки. Куди мене доля не вела, я спершу шукав криницю, джерело. Не пий солодкої і солоної (мінеральної) вод з пляшок. Перша роз’їсть печінку, друга замурує судини.
5. Щодня на твоєму столі повинні бути овочі. Живильні ті овочі, які зігріті і наповнені сонцем. На першому місці – буряк, немає на землі кращої їжі. Потім – квасоля, гарбуз, ягода, морква, томати, перець, шпинат, салат, яблука, виноград, сливи.
6. М’ясо краще не їсти. Їсти чужий біль – на себе його переймати. Та й не хижаки ми.
7. Погана їжа – ковбаса, смажена картопля, печиво, солодощі, консерви, маринади. Моя їжа – це крупи, квасоля, зелень. Хижак наївся м’яса – ледве повзе, ледачий. А кінь від вівса весь день віз тягне. Саранча харчується травою від того сили має літати.
8. Їсти краще по жменьці, але часто. Щоб менше їсти, п’ю багато води і компотів, їм грубу їжу і сирі овочі. З вечора четверга до вечора п’ятниці нічого не їм, тільки п’ю воду.
9. Піст – найбільша благодать. Ніщо не зміцнює і не молодить мене так, як піст. Кістки стають легкими, як у птиці. А серце веселе, як у хлопця. З кожним великим постом я молодію на кілька років.
10. Сонце сходить і заходить – для тебе. Робота завершується після сходу сонця. Звикнеш до цього і будеш міцний тілом і здоровий духом. А мозок краще відпочиває і яснішає у вечірньому сні. Так роблять монахи і воїни. І мають силу служити.
11. Добре серед дня подрімати півгодини горілиць, щоб кров освіжила голову і обличчя. Погано спати після їжі, тому що тоді кров стає густа і жир осідає на судинах.
12. Менше сиди, але спи вдосталь.
13. Намагайся більше бути під відкритим небом. Привчи себе жити в прохолодному приміщенні. Досить, щоб ноги і руки були в теплі, зате голова – в прохолоді. Тіло марніє і старіє від тепла. В Уссурійських лісах я знав старого китайця, який завжди ходив у ватному одязі, зате в хатині майже ніколи не топив.
14. Слабке тіло зміцнюй травами. Жменьку трав, ягід, листя, гілок смородини, малини, суниці запарюй окропом і пий цілий день. Взимку від цього велику користь отримаєш.
15. Не забувайте про горіхи. Горіх схожий на мозок наш. У ньому сила для мозку. Добре щодня вживати чайну ложку горіхової олії.

16. З людьми будь добрий і уважний. У кожного з них, навіть порожнього, можна чого -небудь навчитися. Не роби з людей собі ні ворогів, ні друзів. І тоді не отримаєш від них клопоту.
17. Те, що тобі призначено, буде дано. Тільки навчися смиренно чекати. Те, що тобі не належить мати, і чекати не слід. Нехай душа буде легкою.
18. Не вір в забобони. Тримай душу і серце в чистоті.
19. Коли на душі погано, треба багато ходити. Краще полем, лісом, над водою. Вода понесе твій смуток. Але пам’ятай: найкращі ліки для тіла і душі – піст, молитва і фізична робота.
20. Більше рухайся. Камінь який котиться, мохом НЕ обростає. Клопоти нас тримають на землі. Не цурайся них, але і не дай їм на собою панувати.
21. Я ніколи не був на курорті, ні неділю не пролежав. Мій відпочинок – це зміна занять. Нерви відпочивають, коли трудяться руки. Тіло набирається сил, коли працює голова.
22. Не проси мало. Проси велике. І отримаєш менше.
23. Не хитруй з усього мати користь, а старайся, щоб самому бути корисним. Лоза, що не родить, скоро всихає.
24. Не будь зубоскалом і пересмішником, але будь веселим.
25. Не переїдайте! Голодний звір хитріший і спритніший ситої людини. Зі жменею фініків і кухлем вина римські легіонери бігли в повній амуніції 20 кілометрів, врізалися у ворожі ряди і билися півдня без перепочинку … А від перенасичення і розпусти патриціїв Римська імперія впала.
26. Після вечері я ще півгодини прогулююся садом.
27. Коли приймаєте їжу, не запивайте її. Не пийте ні до, ні після їжі.
28. Щоб не ходити з дитиною по лікарнях і аптеках, віддайте її в руки Природи. З малих років навчіть ступати по землі босоніж. Це найсильніший гарт. Обгоріла дитина на сонці – це піде на користь, вкусила оса або мураха – теж добре, вжалила кропивою, викупалася в прохолодній воді, подряпалася колючкою, з’їла падалицю в саду – значить, загартувалася від недуг, стала міцніша тілом, сильніша духом.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...