facebook

Підсумовуючи реформу: все про пенсії в Україні

Наразі в Україні популярні питання про те, якими ж фінансовими бонусами винагородить уряд громадян пенсійного віку.

Якщо говорити про пенсійну реформу, то тут наявний традиційний баланс із добрих та поганих новин. Погана новина, власне, полягає у тому, що “реформою” той набір новацій, за які нещодавно проголосувала Верховна Рада (а спікер Парубій підписав ухвалені нею законодавчі зміни), назвати не можна.

Українці й надалі пожинатимуть плоди застарілої та неприйнятної солідарної пенсійної системи, успадкованої нами від СРСР. Поступовий перехід на накопичувальну систему передбачено, проте навіть за найсприятливіших обставин вона почне діяти у 2019-му і охопить тих громадян, яким ще не виповнилося 35 років.

Втім, є і добрі новини. Найсуттєвіша з них полягає у тому, що з 1 жовтня пенсії в Україні зростуть. І навіть попри те, що голосування в парламенті відбулося 3 жовтня, вже протягом цього місяця пенсіонери отримають збільшені виплати.

Нова пенсійна система забезпечить підвищення пенсій для 9 млн пенсіонерів. Відходить у минуле пенсія 949 грн. З 1 жовтня – мінімум 1452 грн, – написав у Twitter прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Він же розшифрував, як саме розподілятиметься збільшення виплат. 1,3 мільйона пенсіонерів отримають надбавку у розмірі 200 гривень, 1,2 мільйона збагатяться на суму від 200 до 500 грн, ще 1,1 мільйона матимуть додаткову тисячу гривень. Середнє ж підвищення пенсій, за словами голови парламентського комітету із соціальної політики Людмили Денисової, становитиме близько 700 грн.

А тепер про всі зміни – детальніше.

Чому і як зростатимуть пенсії

В Україні при розрахунку пенсії оперують єдиним показником середньої зарплати. Проте такий показник варіює з року в рік. А тому люди, які виходили на заслужений відпочинок у різний період часу, можуть мати пенсії, що відрізняються у рази. І це – при наявності однакового стажу та однакового профілю діяльності.

В українських пенсіонерів не надто солодке життя. Навіть зі збільшеною пенсією прожити, ні в чому собі не відмовляючи, буде нереально.

Звичайно, що з подібною несправедливістю слід було щось робити. Тепер пенсії перерахують, відштовхуючись від “найсвіжішого” показника середньої з/п. До речі, у 2017 році такий показник становить 3764 гривні. В цілому пенсії розраховуватимуть за наступною формулою:

Пенсія = Сз × Ікз × Кс,

де Сз – розмір середньої заробітньої плати в Україні за 3 роки перед зверненням за призначенням пенсії;

Ікз – індивідуальний коефіцієнт заробітної плати (співвідношення розміру отримуваної заробнітної плати до середньої зарплатні, з якої сплачувалися внески);

Кс – коефіцієнт страхового стажу (визначається як множник тривалості років стажу роботи особи на величину оцінки одного року страхового стажу).

Показник середньої зарплати, як вже сказано, зросте. Натомість коефіцієнт страхового стажу зменшиться із 1,35 до 1. Таким чином, говорити про значне зростання виплат не доводиться, адже там, де уряд однією рукою додає, іншою він же й віднімає. Щоправда, надалі Кабмін обіцяє автоматичний перерахунок пенсій. Пенсії зростатимуть постійно і не менше, ніж на суму 50 відсотків середньої зарплати та 50 відсотків від показника інфляції.

Ось чому знадобилося осучаснення пенсій. Інфографіка від “Економічної правди” унаочнює, як у різні періоди часу використовували різний коефіцієнт середньої заробітної плати при нарахуванні пенсій

Хто й коли йтиме на пенсію

В цьому питанні, як і у формулі нарахування пенсій, приємний сюрприз йде пліч-о-пліч із неприємним. Формально пенсійний вік не збільшили, а це означатиме, що громадяни України за наявністю необхідного страхового стажу (він поки що становить 15 років), можуть виходити на пенсію по досягненню 60-річного віку. Це стосується як чоловіків, так і жінок.

Натомість суттєво зростає страховий стаж, без якого неможливе нарахування пенсійних виплат. Він зростатиме із 15 років до 35 років і досягне максимуму у 2028-му. Вже з 1 січня 2018 року для того, аби вийти на пенсію у 60, необхідно буде мати 25 років страхового стажу. Але якщо вам наступного року виповниться 63, ви ще можете йти на відпочинок із 15 роками страхового стажу. Ця преференція збережеться й у 2019-му, але вже для тих, хто досяг 65 років і більше.

У найближчі роки всіх пенсіонерів розділять на три вікові категорії. Чим старшим є їхній вік, тим менше трудового стажу знадобиться для виходу на пенсію. Інфографіка “Еспресо TV”

Страховий стаж не слід плутати із загальним трудовим. Перше поняття має на увазі той період часу, протягом якого роботодавець сплачував податки за найнятого ним працівника. Якщо для виходу на пенсію страхового стажу не вистачає, його можна докупити, але не більше, ніж за 5 років. В середньому один рік обійдеться майбутньому пенсіонеру у 16,8 тис. грн.

Втім, можна нічого й не докуповувати. Все одно без пенсії не залишиться ніхто. Просто за відсутності потрібного стажу припинити роботу можна буде не раніше, ніж у 65 років. Розраховувати при цьому можна лише на мінімальну пенсію.

Щоправда, деякі категорії громадян зможуть виходити на пенсію достроково – за 5-10 років до її настання. Преференції торкнуться громадян з особливими потребами, військовослужбовців, а також жінок, які народили п’ятьох і більше дітей. В цьому випадку виплати для них здійснюватиме не Пенсійний фонд, а держава. Натомість дехто залишиться без пільг – спецпенсії скасовані для держчиновників, прокурорів, суддів тощо.

Що ще зроблено

Передусім, від 1 жовтня 2017-го пенсіонери, які працюють, будуть отримувати 100% пенсії. Раніше держава не доплачувала таким особам 15%. Але із зарплат пенсіонерів, які працюють, продовжуватимуть вираховувати внески до Пенсійного фонду та податки. Натомість значне розчарування чекає на студентів: досі 4-5 років в університеті автоматично вписували в трудову книжку як стаж. Нині таке можливе за умови сплати вишем страхових внесків.

Тим часом привілеї зберігатимуться для пенсіонерів, які стали інвалідами внаслідок нещасного випадку на виробництві. Вони й надалі зможуть отримувати дві виплати: страхову та пенсії з інвалідності.

Артистам (балеринам, музикантам тощо) пенсії будуть призначатися з єдиною умовою – наявністю стажу творчої діяльності 20-35 років, незалежно від віку. Нарешті, кожен член сім’ї загиблого (померлого) або зниклого безвісти військовослужбовця також має право на пенсію у зв’язку із втратою годувальника.

І насамкінець. Деякі цілком корисні та очікувані зміни, запропоновані в пенсійній царині, все ж залишають відкритим питання про те, звідки візьмуться кошти на збільшення виплат.

Український уряд накопичив достатньо ресурсів, щоб уже з 1 жовтня впровадити цю реформу у життя,
– стверджує прем’єр Гройсман.

Натомість “Економічна правда” отримала коментар міністра соціальної політики Андрія Реви про те, що “рішення щодо рівня мінімальної пенсії в розмірі 1452 грн було прийнято в результаті консультацій з фракціями. Це була пропозиція Радикальної партії. Ціна питання – 600 млн грн до кінця року”.

Правка, згадана Ревою, таким чином, була внесена в останній момент і без узгодження з Мінфіном. А тому, робить висновок ЕП, “пенсійна реформа – це мікс маніпуляцій із соцстандартами і розмірами пенсій для того, щоб підвищити і страховий стаж на догоду МВФ, і состандарти на догоду електорату”.

Із цим, в принципі, складно не погодитися. Як і з тим, що до справжніх перетворень Україні ще дуже далеко. А тим часом все більш загрозливих розмірів набуває диспропорція між кількістю осіб працездатного віку, які все ще продовжують годувати пенсіонерів, та самими пенсіонерами.

Останніх в країні нараховується 12 мільйонів, а офіційно зареєстрованих працівників – лише 16,4 млн. Навіть із поправкою на осіб, працюючих у тіньовому секторі, ситуація виглядає критичною. Особливо за все ще діючої солідарної системи. Ось де справжня больова точка нашої держави, але мінімізувати її вплив будуть вже, очевидно, наступні покоління державних управлінців.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...