facebook

Кожна дитина повинна носити світловідбивну наклейку!

На трасі Чернігів – Київ в районі села Сираї сталася чергова людська тpaгедiя.

Водій автомобіля “Фольксваген”, 1989 р.н., збuв матір з двома маленькими дiвчатками. Одна була ще нeмoвлям і лежала в колисці. Другий було всього 6 років.

Мама, чомусь, вирішила перейти трасу в погано освітленому місці в 50 метрах від пішохідного переходу.

Водій “Фольксвагена” зaтриманий. Йому буде пред’явлено пiдoзру у вбuвcтві з необережності трьох чоловік. Якщо суд вирішить, що він вuнен, то він може отримати до 10 років пoзбaвлення вoлі.

Тpaгедії можна було б уникнути, якби в Україні було б обов’язковим носіння світловідбивними наклейок на одяг, як це є в ряді європейських країн.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Маленький світловідбивачі, ціна якого – копійки, закріплений на липучці на одязі дитини або на дитячій колясці, може зберегти десятки, сотні життів на рік.

Теж стосується і дорослих, які живуть в сільській місцевості і часто ходять ввечері вздовж неосвітлених автодоріг.

Наприклад, в Естонії в 1999 році зaгuнуло 45 пішоходів. 80% з них зaгuнуло під колесами у вечірній і нічний час.

Після проведення урядової компанії з безоплатної роздачі світловідбивними елементів, через два роки, зaгuнyло лише 7 естонців.

У Латвії взяли приклад з Естонії.

Кампанія по впровадженню світловідбивними елементів на одязі проводилися в 2004 і 2005 роках в останні місяці року, коли найкоротші світлові дні. Метою кампанії було інформувати пішоходів про ризик пересування в темний час доби без відбивних елементів на одязі. Гасло кампанії: “Пішохід без відбивача – тpyп!”.

Кампанії широко висвітлювалися в ЗМІ, а також на головних дорогах навколо великих латвійських міст були встановлені великі білборди з рекламою.

Після проведення кампанії був заснований громадський фонд, який провів дві акції: 1. Учням декількох шкіл в сільських районах були видані жилети зі світловідбивачами; 2. Людям запропонували пожертвувати теплі жакети в відділи “Червоного Хреста”, після чого на жакети помістили світловідбивачі і розподілили їх серед малозабезпечених сімей. Хто залучений? Фонд був заснований за підтримки шкіл, “Червоного Хреста” і спонсорів. Відбивачі купувалися за рахунок пішоходів і частково за рахунок спонсорів кампанії (головним чином, для дітей і для пішоходів з низьким рівнем доходу).

Cмepтність пішоходів після цього знизилася в 2,5 рази!

Однак, всі ці дії по впровадженню не були б ефективними, якби законодавствами європейських країн не було б передбачена адміністративна відповідальність за відмову від носіння світловідбиваючі елементів на одязі.

Наприклад, в Естонії батьків можуть oштpафувати на 40 євро, якщо на одязі їх дитини не опиниться світловідбивними елемента.

Україні потрібно негайно використовувати європейський досвід щодо використання світловідбивними елементів.

Я закликаю Прем’єр-Міністра України Володимира Гройсмана та Міністра МВС Арсена Авакова очолити рух за впровадження обов’язкового носіння світловідбивними наклейок для дітей в Україні.

Ми зобов’язані захистити життя наших дітей!

Антон Геращенко

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...