facebook

“Побили черговий рекорд”: водіям повідомили приголомшуючу новину про те, якою буде ціна на бензин

У грудні заправити автомобіль з баком 48 літрів бензином А-95+ стало на 58,56 грн дорожче, ніж в листопаді. За місяць ціни на паливо піднялися більш ніж на гривню, стабільним залишається тільки скраплений автогаз. Ось що буде з цінами на бензин в грудні.

Ціни на пальне зросли через подорожчання нафтопродуктів на кордоні України і девальвацію гривні, кажуть експерти нафторинку, оскільки ціни на АЗС безпосередньо залежать від вартості нафтопродуктів на європейських ринках і курсу долара. До того ж, до вартості бензину та дизпалива входить акциз, який нараховується в євро. Через це ціни на заправках зростають разом з курсом валют.

Так, дизпаливо подорожчало на 43 копійки, А-92 і А-95 – на 1,07 грн, і А-95+ на 1,22 грн в середньому по країні. Ціни на автогаз за місяць залишилися незмінними.

“На початку грудня ціни на бензин побили черговий рекорд, переступивши позначку в 30 грн. Нафтотрейдери довго намагалися тримати цінники в рамках психологічного мінімуму, тому що, всупереч розхожій думці, найменше зацікавлені у подорожчанні палива і зниженні споживчого попиту. Але знецінення гривні та зростання світових котирувань на нафту вплинули спочатку на оптові ціни, потім позначилися на роздрібних. Судіть самі. Ціна на нафту ось уже який тиждень тримається в межах 60 доларів. Раніше був коридор від 45 до 50 доларів. Долар подорожчав на 40 коп за два тижні. Не забуваємо, що акциз на бензин сплачується в євро за курсом НБУ”, – говорить президент нафтогазової Асоціації Дмитро Кулик.

Якщо гривня по відношенню до долара втрачає 10 копійок, це означає, що бензин подорожчає на 6 копійок за літр. Якщо нафта подорожчає на 1%, то бензин знову подорожчає на 10 копійок за літр, зазначає експерт нафтового ринку Леонід Косьянчук.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...