facebook

Будемо платити за тепло круглий рік: новий закон про ЖКП торкнеться кожного українця, ви готові?

Українці в 2018 році отримають житлокомпослуги за новим законом. Через шість місяців після опублікування вступить в силу Закон «Про житлово-комунальні послуги».

Нагадаємо, з 1 січня 2019 року неплатників за комунальні послуги без поважних причин (затримка зарплати, відсутність роботи) будуть карати матеріально: їм нарахують пеню.

Пеня невелика – всього 0,01% за день прострочення, або 3,65% річних. При цьому пеня не може бути більше 100% суми боргу.

Ще одне нововведення – введення абонплати за гарячу і холодну воду і опалення. Тобто за воду доведеться платити незалежно від того, користувалися нею чи ні, а за тепло – весь рік. При цьому нинішня вартість куба води і гігакалорії тепла зменшиться на величину абонплати.

Якою буде абонплата, поки невідомо, так як протягом півроку після вступу закону в силу її повинен розрахувати Кабінет міністрів. Також закон встановлює, що будинкові лічильники тепла будуть встановлені за рахунок теплопостачальної компанії.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Також згідно з новим законом мешканці отримають право безкоштовно отримувати від виконавця компослуг (ОСББ або керуюча компанія) повну інформацію про ціни, тарифи, загальну вартість місячного платежу. У тому числі про структуру ціни або тарифу (вартість води або опалення, послуг з транспортування, накладні витрати і т. Д.) про норми споживання, якості послуги (температура гарячої води та теплоносія для опалення, калорійність газу).

Українці також зможуть штрафувати постачальника послуги за перевищення нормативних термінів виконання ремонтних (для гарячої води – два тижні) або аварійних робіт і в законному порядку відключитися від постачання гарячої води. Крім того, закон дозволить власникам квартир в багатоквартирних будинках відокремитися від мереж централізованого опалення. Однак, норма буде поширюватися лише на ті будинки, половина жителів яких вже опалюється індивідуально.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...