facebook

Час перетворюється на справжнє безумство: Священник розповів як потрібно готуватись до Різдва

Зазвичай передріздвяний час перетворюється на справжнє безумство: біганину крамницями, базарами, багатогодинне вистоювання біля плити, безконечне прибирання. “Бо це ж Різдво!” — виправдовуємося ми, передає Корупція.Інфо

Але як насправді варто готуватися до одного з найбільших свят церковного року? Що про це кажуть священнослужителі? Експрес розмовляв на цю тему з протоiєреєм Євгеном Заплетнюком, кандидатом богословських наук, УПЦ КП.

– Отче, чи варто так виснажувати себе фізично, аби належно підготуватися до Різдва?

– Готуватися до зустрічі Новонародженого Спасителя потрібно дещо по-іншому, ніж це роблять сучасні християни. Різдвяні свята – не причина для обжерства та лінощів у ці дні, а джерело справжньої сердечної радості.

– Що саме слід робити, аби відчути саме це, а не втому, виснаження?

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

– Святові Різдва Христового передує особливий піст, який передбачає не просто зміну раціону, але зміну способу життя загалом. Чекаючи Різдва Ісуса, ми не лише прикрашаємо свої оселі, але й готуємо для Нього своє серце. Бог не проти того, щоб ми їли, пили та веселилися. Однак усьому свій час. Поки що наше завдання – до свят поглибити свої стосунки з Богом – через молитву, піст та милостиню. Найкраще молитися в храмі, куди варто ходити щодня, і проводити в молитві хоча б півгодини, виконуючи це правило ревно й без утоми.

Варто перед Різдвом читати Катехизис, Біблію. Сенс нашого приготування до свята Різдва — зустріч із Новонародженим Спасителем. Згідно з ученням Церкви, така зустріч можлива лише в святих Таїнствах, зокрема, у Таїнствах Сповіді та Причастя. Говіння – це особливий період, коли християни максимально пожвавлюють власне духовне життя. Вони готуються до Причастя святою сповіддю, а до сповіді — постом, добрими справами та молитвою.

– Чи цього досить, щоб як слід підготуватися до Різдва?

– Маю ще декілька порад. Можна бути залежним від телевізора, книжок, інтернету, спорту, музики чи автомобілів. Однак треба хоча б спробувати правильно розставити пріоритети. Бог завжди – на першому місці. Подружній партнер – на другому. Діти – на третьому. Батьки – на четвертому. Робота – на п’ятому. Усе решта – на шостому, сьомому… Тому подаруйте собі тишу – проводьте менше часу в соцмережах, у гучних компаніях.

А ще можна переглянути свій бюджет і визначити, скільки готові витратити на допомогу ближнім, підтримку діяльності своєї парафії, на військо чи хворих, сиріт або біженців. Спасти свою душу, не роблячи нічого для ближніх, нічим не жертвуючи та не роздаючи, – неможливо.

Свята Різдва Христового та Богоявлення – чудова нагода для місіонерства. Тому варто відвідати стареньких: наших родичів, знайомих учителів, наставників, сусідів, священиків, лікарів. Цілком можливо, що хтось з нас забув про рідних батьків…

А хіба ми християни, якщо у нас міль їсть непотрібний нам светр, а сотні людей замерзають від холоду?

Підготовка до Різдва буде повноцінною, якщо ми надішлемо листівки родичам, друзям, колегам. Ваші добрі побажання залишаться з важливими для вас людьми на багато років! І ще одне: знайдіть партнерів для коляди. Наша дружба з людьми повинна вийти за межі соціальних мереж. Слід об’єднуватися, щоб розносити по всьому світу вістку про народження Спасителя!

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...